MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2023-8-KONAKLAMA VERGİSİNE TABİ HİZMETLER VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR

Hamza ERTEKİN
SMMM / E.Vergi Dairesi Müdür Yrd.
hamzaertekin@bbdas.com.tr

                                                                                                                                                         5 Haziran 2023

 

KONAKLAMA VERGİSİNE TABİ HİZMETLER VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR

 

  • I- GİRİŞ
        Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 34’üncü maddesinde düzenlenmiş; verginin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara 14/12/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği’nde” yer verilmiştir.

        1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geceleme hizmetleri üzerinden %2 oranında uygulanmaya başlanan konaklama vergisinin özellikle turizm sezonunun hareketlendiği bu günlerde; hangi hizmetlerin vergi kapsamına girdiği, hangilerinin girmediği konusunda tereddütler oluşmaktadır.

        Bu çalışmamızda; konaklama vergisinin konusu, kapsamı, vergiyi doğrun olay, konaklama vergisine tabi hizmetler, konaklama vergisine tabi olmayan hizmetler ve özellikli durumlar ile sektör işletmeleri, acenteler ve tüketicilerin dikkat etmeleri gereken hususlara değinilecektir.
  • II- KONAKLAMA VERGİSİNİN KONUSU, KAPSAMI VE VERGİYİ DOĞURAN OLAY
        Konaklama vergisinin konusunu; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, sağlıklı yaşam tesisleri, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturmaktadır.

        Herhangi bir geceleme hizmeti sunulmayan, mola noktaları gibi tesislerde verilen hizmetler ile konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen günübirlik hizmetler bu vergiye tabi değildir.

        Termal otel işletmesinde, otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde bu hizmet konaklama vergisine tabi olmayacaktır.

         Vergiyi doğuran olay, verginin konusuna giren hizmetlerin sunulması ile meydana gelir. Bedelin bir kısmının veya tamamının hizmetin sunumundan önce veya sonra tahsil edilmesinin veya hiç tahsil edilmemesinin vergiyi doğuran olaya tesiri yoktur.

           Hizmetin sunulmasından önce fatura veya benzeri belgeler düzenlenmesi durumunda vergiyi doğuran olay gerçekleşmez. Acenteler veya konaklama tesisleri tarafından konaklama tarihinden önce satılan hizmetlerde vergi, hizmetin konaklayana sunulmasıyla doğar.
  • III- KONAKLAMA VERGİSİNE TABİ HİZMETLER 
  • 1- Geceleme Hizmeti:
          Konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti vergiye tabidir. Geceleme hizmeti, konaklama tesislerinde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, tesiste günlük yatma, barınma ve kalma hizmetini ifade eder. Konaklama tesisi bakımından, geceleme hizmetini ifa etmeye yönelik odanın (birden fazla kişinin bir arada konaklayabildiği odalarda yatağın) kişinin tasarrufuna bırakılması ile birlikte hizmet sunumu başlamış olur.

          Günlük gecelemelerde kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması durumunda vergi alınırken, birden fazla günü kapsayan gecelemelerde ise fiilen hizmetin sunulduğu günler üzerinden vergi alınmaktadır.

          Tesisi işletenlerin ve yakınlarının veya işletme personelinin konaklama hizmetlerinden karşılıksız veya bedelsiz olarak yararlandırılması ya da diğer şahıslara promosyon, eşantiyon, hediye, tanıtım ve benzeri adlar altında bedelsiz olarak konaklama hizmetleri sunulması hallerinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş sayılır.

          Konaklama tesisi bünyesinde, tesis personelinin yalnızca kendi kullanımı için tahsis edilmiş yerlerde gecelemesi verginin kapsamına girmez.
  • 2- Geceleme Hizmetleriyle Birlikte Sunulan Diğer Hizmetler:
          Konaklama tesislerinde konsept olarak geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak ve  satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan; yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacaktır.

           Bu çerçevede, oda+kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri adlar altında pazarlanan ve/veya satılan ve tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra, konsept kapsamında verilen tüm bu hizmetler konaklama vergisinin konusuna girmektedir.

           Örneğin; pansiyon işleten (A), oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmetini, düzenlediği konaklama faturasında ayrıca gösterse ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlese dahi, geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak veya satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan söz konusu bu hizmet konaklama vergisine tabi olacaktır.

          Ayrıca, konaklama tesisinin türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu yöre ve benzeri hususlar dikkate alınarak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme hizmetine dâhil edilmesi mutat olan tüm hizmetler, geceleme hizmetinden bağımsız olarak ayrıca fiyatlandırılsa ve bedeli konaklayandan ayrıca tahsil edilse dahi vergiye tabidir.

          Geceleme hizmetiyle birlikte sunulan diğer hizmetlerin, tesisin kendi imkânlarıyla veya tesis tarafından kısmen ya da tamamen tesis bünyesi dışından temin edilerek sunulmasının vergi uygulamasına bir etkisi yoktur.

          Buna göre; geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanan/satılan ve konaklama tesisi bünyesinde sunulan; yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal vb. alanların kullanımı gibi hizmetler, konaklama faturasında ayrı gösterilse ya da bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlense dahi konaklama vergisine tabi olacaktır.

          Ancak; ilerleyen bölümde detaylı olarak açıklanacağı üzere; geceleme hizmeti ve konsept haricinde, bir diğer ifadeyle ayrıca alınması halinde ücrete tabi olan ve işletme bünyesinde sunulacak diğer hizmetler ile işletme dışında sunulacak bütün hizmetler konsept dahilinde olsa dahi konaklama vergisi dışında kalmaktadır.
  • 3- Konaklama Tesisi Bünyesinde Kurulan Çadır ve Karavanlarda Verilen Geceleme Hizmetleri:
            Konaklama vergisi; konaklama tesisi bünyesinde kurulan çadırda, tesiste bulunan ya da yer tahsisi yapılan karavanda gerçekleşen geceleme hizmetleri için de hesaplanır. Herhangi bir konaklama tesisi bünyesinde kurulmayan çadır veya karavanlar konaklama vergisi kapsamına girmez.

            Kampinglerde konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemeyeceğinden, konaklama vergisi alınmasına engel teşkil etmeyecektir.

...................................................................

 ALOMALİYE.COM'da Yayımlanan Makalenin Tamanına Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ

"K
onaklama Vergisinin Faturada Gösterilmesi ve Muhasebe Kaydı" Konulu Makaleye Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ

2411 kişi tarafından görüntülenmiştir.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.