İstanbul, 11.10. 2022
Hamza ERTEKİN
E.Vergi Dairesi Müdür Yrd.
e-TEBLİGAT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
1- E-Tebligat Sisteminin Kanuni Dayanağı Nedir?
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesi hükmüne istinaden, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili teknik altyapı oluşturularak 2015 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik tebligat sistemi kurulmuştur.
Elektronik Tebligat (E-Tebligat), tebligatı yapan birim tarafından düzenlenen ve 213 sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, 456 ve 511 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalar doğrultusunda E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.
2- Diğer Kamu Kurumları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın E-Tebligat Sistemi Aracılığı ile Tebligat Gönderebilir mi?
Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Tebligat sistemi üzerinden; Gelir İdaresi Başkanlığı ile Diğer Bazı Kurumlar tebligat gönderebilmektedirler. Belirli aralıklarla her iki bölümdeki tebligatların kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Sistem üzerinden e-tebligat gönderebilen Diğer Kamu Kurumları aşağıda sayılmıştır.
- Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK)
- Ticaret Bakanlığı,
- Kültür ve Turizm Bakanlığı
- İçişleri Bakanlığı EGM ve JGK.
Diğer kamu kurumlarından;
- VDK tarafından incelemeye başlama yazısı gönderildiğinden, verilen süre içinde istenilen defter ve belgelerin ibrazı çok önem taşımaktadır.
- Diğer kurumlar tarafından ise ağırlıklı olarak, Kabahatler Kanunu’na göre verilen idari yaptırım kararları tebligatı yapılmaktadır.
3- E-Tebligat Sistemi ile UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) Arasındaki Fark Nedir?
E-Tebligat sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2015 yılında, UETS ise 2019 yılında PTT tarafından kurularak faaliyete geçirilmiştir.
E-Tebligat Sistemi kapsamına 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yanı sıra isteğe bağlı olarak da katılım sağlanmaktadır.
UETS ile ilgili olarak kapsama alınan muhataplar 6 Aralık 2018 tarihli ve 30617 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nde belirtilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığının E-Tebligat Sistemi kullanımı ücretsizdir.
4- E-Tebligat Başvuru İşlemleri İçin KEP Adresi Zorunlu mudur?
E-tebligat sisteminin KEP adresi ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Bu nedenle mükelleflerin e-tebligat başvuru işlemleri için KEP adresi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
5- E-Tebligat Sistemine Başvurmak Zorunlu mu?
Ticari, zirai ve mesleki yönden kazanç elde eden gelir vergisi mükelleflerinin elektronik tebligat sistemini kullanmaları zorunludur. Kazançları basit usulde tespit edilenler, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler ile diğer vergisel yükümlülükleri bulunan mükelleflerimiz ise sisteme gönüllü olarak başvurabilirler.
6- Yeni İşe Başlayan Mükellefler E-Tebligat Başvurusunu Ne Zaman Yapmalıdır ?
Yeni işe başlayan gelir vergisi mükelleflerinin, elektronik tebligat sistemini kullanmak için mükellefiyet tesisi sırasında başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Yeni işe başlayan kurumlar vergisi mükelleflerinin, elektronik tebligat sistemini kullanmak için işe başlama tarihini takip eden 15 gün içerisinde başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Başvuru süresi bakımından, Vergi Usul Kanunu hükümleri aynen geçerli olduğundan, son günün resmi tatile gelmesi halinde, izleyen ilk iş günü sonuna kadar başvuru yapılabilir.
7- E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?
Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)” ile kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla yapmaları gerekmektedir.
Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükellefleri ise E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)”’ni İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda doldurarak yapabilecekleri gibi, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermek suretiyle de yapabileceklerdir.
8- İnternet Vergi Dairesi Şifresi Alınması Gerekli midir?
İnteraktif vergi dairesi üzerinden E-Tebligat sistemine giriş yaparak kendilerine gönderilen tebligatları görüntülemek isteyen mükelleflerin İnternet vergi dairesi şifresi edinmeleri gerekmektedir.
İnternet vergi dairesi şifresi olmayan mükelleflere, Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile vergi dairesine e-Tebligat başvurusunda bulunurken talep etmeleri halinde müracaat anında sistemden üretilerek internet vergi dairesi şifresi verilebilir ya da Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda kendileri şifre edinebilirler.
Mükellefler, internet vergi dairesi şifrelerinin olması durumunda ise mevcut kullanıcı şifreleriyle E-Tebligat sistemine giriş yapabilirler.
9- İnternet Vergi Dairesi Şifresi İçin Dilekçe Verilmesi Gerekli mi?
E-Tebligat başvurusunda bulunan ve internet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifresi bulunmayan mükelleflerin internet vergi dairesi kullanıcı kodu ve şifre üretilmesi için Elektronik Tebligat Talep Bildirimini vermeleri yeterli olacaktır. İnternet vergi dairesi şifresi için ayrıca dilekçe veya form talep edilmeyecektir.
Mükellefler İnteraktif Vergi Dairesi(https://ivd.gib.gov.tr/) adresinden kendileri de şifre alabilmektedirler.
10- Başvuru Sırasında Bildirilen Cep Telefonu ve Mail Adreslerine Hangi Bilgiler Gönderilmektedir?
Cep telefonu ve mail adreslerine gönderilecek olan bilgilendirme mesajları konusuna göre farklılık arz etmekte olup, cep telefonuna "aktivasyonun gerçekleştiği" ve "tebligat gönderildiği" konusunda bilgilendirme için SMS gönderilmekte, tebligatın gönderildiği tarihi izleyen 5. günün sonunda ise mail adreslerine tebligatın "tebliğin okunduğunun kabul edildiği" konusunda mesaj gönderilmektedir.
Bilgi mesajı olarak gönderilen SMS ler için mükellef herhangi bir ücret ödemeyecektir.
11- E-Tebligat Başvurusundaki İletişim Bilgileri Sonradan Değiştirebilir mi?
Mükellefler, İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr) sistemi üzerinden “ E-TEBLİGATLARIM” bölümünde bilgilendirme mesajlarının gönderileceği iletişim bilgilerini güncelleyebilmektedirler.
12- E-Tebligat Yapıldığından Nasıl Haberdar Olunur? Bilgilendirme Yapılması Zorunlu mu?
Elektronik tebligat gönderimi yapıldığında bilgilendirme amacıyla, mükelleflerin E-Tebligat başvurusu sırasında ya da daha sonra beyan ettikleri cep telefon numaralarına SMS ya da e-posta adreslerine bildirim mesajları gönderilebilmektedir.
Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış veya geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini, ilgili mevzuat hükümlerine göre etkilememektedir. Bu nedenle elektronik tebligat adresinin mükellef tarafından takibi önemlidir.
13- Sistemden Tebliğ Edilen Belgelere Nasıl Ulaşabilir?
Mükellefler, https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden internet vergi dairesi şifresi ile E-Tebligat sistemine giriş yaparak sistem aracılığı ile kendilerine tebliğ edilen belgeyi görüntüleyebilir, belgenin tebliğ tarihini öğrenebilir ve belgenin çıktısını alabilirler.
14- E-Tebligat Sistemi ile Gönderilen Belgeler Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?
E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmaktadır.
Tebiğ tarihinin belirlenmesinde; tebligatın mükellef tarafından açılıp açılmamasının, okunup okunmamasının bir etkisi bulunmadığından, her halükarda adrese gönderildiği tarihi izleyen 5. günün sonunda tebliğ edilmiş sayılarak, süre 5. Günü izleyen günden itibaren hesaplanır.
Örneğin; 30.09.2022 tarihinde mükellefin e-tebligat adresine ulaşan defter ve belge isteme yazısı, izleyen 5. gün olan 5.10.2022 tarihinde tebliğ edilmiş sayılır. 15 günlük süre 06.10.2022 tarihinde başlayıp, 20.10.2022 tarihinde sona erecektir.
15- E-Tebligat Sisteminden Çıkılabilir mi?
Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; gerçek kişiler için ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi, tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesidir.
16- Adi Ortaklıkların e-Tebligat Aktivasyon İşlemleri Nasıl Yapılmaktadır?
Elektronik tebligat sistemini kullanmaları zorunlu olmamakla birlikte sisteme isteğe bağlı olarak başvuruda bulunmak isteyen adi ortaklığın aktivasyon işlemleri için; ortaklardan birisinin Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler için) ile ortaklığın bağlı bulunduğu vergi dairesine başvuruda bulunması gerekmektedir.
Ortaklar arasında zorunluluk kapsamında olan gelir vergisi ya da kurumlar vergisi mükellefi olması durumunda ise elektronik tebligat kullanmak zorunda olmayan adi ortaklık için başvuru zorunluluğu olmayıp, zorunluluk kapsamındaki her ortağın kendi mükellefiyetiyle ilgili olarak tüzel kişiyse Elektronik Tebligat Talep Bildirimi ile bağlı olduğu vergi dairesine, gerçek kişiyse interaktif vergi dairesi(( https://ivd.gib.gov.tr/ )
sistemi üzerinden elektronik ortamda veya bağlı olduğu vergi dairesine başvuruda bulunması gerekmektedir.
17- Tasfiye Halinde Olan Şirketlerin Aktivasyon İşlemlerini Yaptırmaları Zorunlu mudur?
Tasfiyeye giren mükellefler için tasfiye memurları tarafından, tasfiye halinin vergi dairesine bildirildiği tarihte e-Tebligat aktivasyon işlemlerini de yaptırmaları durumunda e-Tebligat sistemine dahil olacaklardır.
18- Resmi Kurumlar Aktivasyon İşlemlerini Nasıl Yaptırabilirler?
Resmi kurumlar, kendi kanun veya yönetmeliklerinde belirlenen kanuni temsilcisini resmi yazı ile görevlendirerek e-Tebligat başvurusu yapabileceklerdir.
19- E-Tebligat Sistemine Dahil Olmamanın Cezai Müeyyidesi Nedir?
456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre E-Tebligat sistemine dahil olması zorunlu olan mükellefler hakkında, süresinde bildirimde bulunulmaması durumunda 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355 inci maddesinde cezai müeyyide uygulanması hükmü bulunmaktadır.
KAYNAK :
29495 kişi tarafından görüntülenmiştir.