MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

TARIMSAL KESİNTİ UYGULAMASI

Konu : TARIMSAL KESİNTİ UYGULAMASI

Tarih : 02.01.2014

Sayı : 04

Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın alınan ürünlerde %1 olan kesinti 01.01.2014 tarihinden itibaren %2 olarak uygulanacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumu kendisine verilen yetkiye istinaden 2013-27 sayılı genelge ile 1.1.2014 tarihinden itibaren kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişilere, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın alınan ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek üzere %2 oranında kesinti yapılmasını kararlaştırmıştır.

1- Tarımsal Kesinti Yapacak Olanlar

Tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelleri üzerinden kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler aşağıda gösterilmiştir.

a) Kamu kurum ve kuruluşları ile kamuya ait ticari işletmeler

b) Kamu iktisadi teşebbüsleri

c) Sair kurumlar (kooperatif, birlik ve diğer kurumlar)

d) Ticaret şirketleri

e) İş ortaklıkları

f) Dernekler

g) Vakıflar

h) Dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri

ı) Zirai kazançlarını, bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler

i) Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı

2- Sattıkları Ürünlerden Kesinti Yapılacak Olanlar

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların, prim borçları olup olmadığının hazırlanan program aracılığı ile sorgulanmasından sonra prim borçları olması halinde sattıkları ürünün brüt tutarı üzerinden prim borcunu geçmeyecek şekilde kesinti yapılacaktır.

3- Sattıkları Ürünlerden Kesinti Yapılmayacak Olanlar

Yapılan sorgulama sonucunda, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte prim borcu olmayanlar ile prim borcunu yapılandırmış ya da taksitlendirmiş olanlardan, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olmakla birlikte prim borcu olmayanlar ile prim borcunu yapılandırmış ya da taksitlendirmiş olanlardan,

5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendi kapsamı dışındaki çalışmalarından dolayı sigortalı olanlardan,

5510 sayılı Kanun ile bu Kanundan önce yürürlükte olup mülga kanunlar kapsamında taraflarına emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmış olanlardan,

Kuruma başvurarak “Tarımsal Kesinti Muafiyet Belgesi” almış olanlardan, satın alınan ürün bedellerinden tarımsal kesinti yapılmayacaktır.

4- Kesinti Oranı

Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler, tarımsal faaliyette bulunanlardan satın aldıkları ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden prim borçlarına mahsuben ve borç tutarını geçmemek şartıyla 1.1.2014 tarihine kadar %1 bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise %2 oranında kesinti yapmak zorundadırlar.

Kesinti yapmakla yükümlü olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından, tarımsal faaliyette bulunanlara ürün bedeline mahsuben veya hesaben yapılan ödeme ile avans verilmesi halinde, bu ödemelerden herhangi bir kesinti yapılmaz, verilen avansın veya hesabın kapatılması sırasında ürün bedelinin brüt tutarı üzerinden borç tutarını geçmemek şartıyla 1.1.2014 tarihine kadar %1 bu tarihten sonra yapılacak alımlarda ise%2 oranında kesinti yapılır.

Tarımsal kesinti işlemlerinde müstahsil makbuzunun düzenlendiği tarihte geçerli olan kesinti oranı dikkate alınacaktır.

Saygılarımızla,

YÇ BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.

2616 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.