MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06

BBDAS/25.06.2025-120-Damga Vergisi Beyannamesinin “Boş Olarak” Verilmesi Hakkında

Tarih   : 25.06.2025

Sayı    : BBDAS/2025-120

Konu  : Damga Vergisi Beyannamesinin “Boş Olarak” Verilmesi Hakkında

 

Bilindiği gibi; 46 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği ile; sürekli Damga Vergisi Mükellefleri ile ihtiyari olarak Sürekli Damga Vergisi Beyannamesi mükellefiyeti tesis ettirenlerin, kanuni süresi içinde beyan etmeleri gereken damga vergisi bulunmaması halinde boş beyan verilmesine gerek olmadığı gibi, durumun bir dilekçe ile vergi dairesine bildirilmesi uygulamasına da son verilmiştir.
 
Buna rağmen boş beyanname verebilen mükelleflerin, 01/06/2025 tarihinden itibaren Sürekli Damga Vergisi Mükellefleri Damga Vergisi Beyannamelerini “Dijital Vergi Dairesi Üzerinden” vermeleri gerektiğinden GİB / BDP / Programından veremeyeceklerinden, boş beyanname verme imkanı  kalmamıştır.
 
Beyannameler Dijital Vergi Dairesi sisteminden aşağıdaki şekilde verilecektir:
 
Sürekli Damga Vergisi mükellefi Olmayanların Kira Sözleşmelerine Ait Damga Vergisi Beyannameleri de Dijital Vergisi Dairesinden verilecektir.
 
  • “e-Beyan” projesi kapsamında hazırlanan “İş Yeri Kira Kontratı Damga Vergisi Beyannamesi” 1/6/2025 tarihinde uygulamaya açılmıştır. 
  • e-Beyan uygulamasının ana sayfasının sağ üst köşesinde yer alan kullanıcı ünvanına ait simgeye basıldığında açılan “Yardım -> e-Beyanname Dokümanlar -> Hemen Başla” başlıklarına sırasıyla tıklanarak damga vergisi beyannamesinin sayfalarına ilişkin ayrıntılı açıklamaların bulunduğu modüle erişim sağlanabilmektedir. 
  • 2025/Mayıs ve takip eden dönemler için Dijital Vergisi Dairesi üzerinden “e-Beyan” uygulamasına erişim sağlayarak “+ Yeni Beyanname” butonu altında yer alan “0040-DAMGA” başlıklı Damga Vergisi Beyannamesini kullanarak beyannameler verilebilecektir. 
  • Dijital Vergisi Dairesi üzerinden “e-Beyan” uygulamasına erişim sağlayarak “+ Yeni Beyanname” butonu altında yer alan “9047-DAMGAKK” başlıklı İş Yeri Kira Kontratı Damga Vergisi Beyannamesini 1/6/2025 tarihinden itibaren verebilirler.
 
Beyan edilecek damga vergisi olmamasına rağmen bazı mükelleflerin, “Vergiye Uyumlu Mükelleflerde Vergi İndirimi” başlıklı Mükerrer 121’inci maddenin birinci fıkrasında yer alan;
 
“İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.) olması,”
 
Şartının ihlal edilmemesi bakımından boş da olsa Damga Vergisi beyannamesi vermek istemektedirler.
 
Ancak aynı maddede yer alan aşağıdaki ifadede, kanuni sürede verilmesi şartı aranan beyannamelerden kasdedilen “vergi beyannameleri” arasında Damga Vergisi Beyannamesi sayılmadığından, temkinli davranmak adına boş beyanname verilmesini gerektirecek bir durumun da olmadığı değerlendirilmektedir. Dolayısı ile beyanı gereken bir damga vergisini olmadığı durumlarda, sonradan pişmanlıkla veya KSS beyanname verilerek vadesinde ödenmesi halinde şartın ihlal edilmeyeceği yorumlanabilir.
 
“Bu maddede geçen vergi beyannameleri ibaresi, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri, geçici vergi beyannameleri, muhtasar, muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi beyannamelerini; vergi ibaresi, anılan Bakanlığa bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri ifade eder.”
 
Ancak mükellefin kendiliğinden beyanı üzerine kesilecek vergi ziyaı cezasının aşağıda yer verilen düzenlemede belirtilen tutarın üzerinde olması halinde, vergiye uyumlu mükellef şartını ihlal etmediği yorumlansa da, bu konuda farklı görüşler olabilecektir.
 
“(1) numaralı bentte belirtilen süre içerisinde kesinleşmiş olması koşuluyla vergi beyannamelerindeki vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (Kesinleşen tarhiyatların, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl için geçerli olan, birinci fıkradaki indirim tutar sınırının %1'ini aşmaması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.”
 
Sonuç itibariyle, beyanı gereken bir damga vergisi olmamasına rağmen, süresi içinde boş da olsa damga vergisi beyannamesi vermek isteyenlerin;
 
  • Luca üzerinden verilecek beyannamelerde, eklenilen “Şekli yükümlülük kapsamında sunulacak beyanname” kutucuğunu işaretleyip, Damga Vergisi Oranı sıfır “0” olan bir defter tür kodu seçimi yapılıp “İçerdiği Belli Para” alanına 0,01 TL yazılıp beyan gönderilebilecektir. 
  • Ya da diğer durumlarda, aynı şekilde beyanı gereken vergi tutarı yazılarak (beyan edilerek) beyan onaylanıp gönderilebilecektir.
 
 
Saygılarımızla.   
 
                BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz. 
 

1179 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

BİZDEN HABERLER


© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.