Tarih : 21.11.2024
Sayı : BBDAS/2024-179
Konu : E-Fatura Ve E-İrsaliye Yeni Merkez Uygulama Geçişi Hakkında GİB Duyurusu
e-FATURA VE e-İRSALİYE YENİ MERKEZ UYGULAMA GEÇİŞİ HAKKINDA DUYURU
21.11.2024
Başkanlığımız https://ebelge.gib.gov.tr/anasayfa.html internet adresinde 29.5.2024 tarihinde yapılan duyuruda, e-Fatura ve e-İrsaliye belgelerinde kullanılan “Gönderici Birim” ile “Posta Kutusu” arasındaki iletişimi sağlayan ve denetleyen birim olan merkez uygulamanın yenileme çalışmaları kapsamında yeni merkezi uygulamanın test ortamında kullanıma açıldığı, söz konusu test ortamında yer alan kullanıcı ve etiket bilgileri kullanılarak yeni uygulamanın test edilmesi ve yeni merkez uygulamanın devreye alınacağı tarihe kadar ilgili sistemlerin yeni uygulama ile uyumlu hale getirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Daha sonra konu ile ilgili olarak;
14.08.2024 tarihinde özel entegratörlerin Başkanlığımızda kayıtlı olan e-posta adreslerine, test planları ile ilgili e-postalar gönderilmiş,
16.10.2024 tarihinde özel entegratörlerin temsilcileri ile söz konusu merkez uygulamanın yenileme çalışmaları ve testlerin en kısa zamanda tamamlanması konusunda bir toplantı gerçekleştirilmiş,
04-05.11.2024 tarihlerinde doğrudan entegrasyon yöntemini kullanan mükelleflere, "Yeni Merkez Test Planı" dokümanında belirtilen adres ve test adımlarıyla gerekli testleri yapmaları ve testlerin tamamlandığına dair test bilgilerini 29.11.2024 tarihine kadar efatura@gelirler.gov.tr adresine bildirmeleri hususunda yazı ile bilgi verilmiş,
Son olarak 19.11.2024 tarihinde, ilgili kamu kurumlarımız, özel entegratörler ve doğrudan entegrasyon yöntemini kullanan mükelleflere hitaben düzenlenerek gönderilen yazılarla, Başkanlığımızca yürütülen yeni merkez uygulamanın devreye alınması çalışmalarının son aşamaya geldiği ve söz konusu yeni uygulamaya geçişe ilişkin işlemlerin 14.12.2024 tarihinde saat 00:01 itibarıyla başlamasının planlandığını belirtilmiştir.
Yukarıda da belirtildiği üzere Başkanlığımızca yürütülen yeni merkez uygulamanın devreye alınması çalışmalarında son aşamaya gelinmiş olup e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamalarına ilişkin yeni merkez uygulamasına geçişe ilişkin işlemlerin 14/12/2024 tarihinde saat 00:01 itibarıyla başlaması planlanmaktadır.
Bu kapsamda, yeni uygulamaya geçiş sonrasında eski uygulamanın kullanılması söz konusu olmayacağından, bahse konu tarihe kadar ilgili tüm tarafların geçişe ilişkin tüm geliştirme, test ve konfigürasyon süreçlerini tamamlamaları gerekmektedir.
Yeni merkez uygulamanın devreye alınması sırasında Başkanlığımız çıkış IP’si değişmeyecek, canlı ortama “Uç Nokta: https://merkez.gib.gov.tr/EFaturaMerkez/services/EFatura” ve “WSDL Adres: https://merkez.gib.gov.tr/EFaturaMerkez/services/EFatura/EFatura.wsdl” adresleri üzerinden erişim sağlanacaktır.
Yeni merkez uygulamada Soap 1.0 ve 1.1 versiyonları desteklenmeyecek olup ilgili sistemlerin Soap 1.2 versiyonu destekleyecek şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.
Yeni uygulamaya geçiş işlemleri başlamadan önce ve işlemlerin tamamlanıp yeni merkezi uygulamanın devreye alınması sonrasında Başkanlığımızca ayrıca duyurular yayımlanacak olmakla birlikte, geçiş işlemleri sırasında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması bakımından aşağıda yer alan hususlara dikkat edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.
Yeni merkez uygulamasının devreye alınacak olması nedeniyle uygulamaya geçiş işlemlerinin başladığı saat itibarıyla e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamaları ile e-Fatura ve e-İrsaliye portalları ve e-Belge sorgulama servisleri hizmet veremeyecektir.
Bu nedenle söz konusu süre zarfında, e-Fatura ve e-İrsaliye portallarını kullanan mükelleflerimiz ile e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamalarına kayıtlı mükelleflerimizin, düzenlemeleri gereken belgeleri matbu (kağıt ya da e-arşiv fatura) belge olarak düzenlemeleri mümkün bulunmaktadır.
Duyurulur.”
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
484 kişi tarafından görüntülenmiştir.