MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06

BBDAS/2024-6-Üretici ve İthalatçılar Dışında 16 Mart 2023 Tarihi İtibariyle Stoklarında İnşaat Demiri Bulunanlar 30 Nisan 2024 Tarihine Kadar Satış Ya

Tarih   : 03.01.2024

Sayı    : BBDAS/2024-6

Konu  : Üretici ve İthalatçılar Dışında 16 Mart 2023 Tarihi İtibariyle Stoklarında İnşaat Demiri Bulunanlar 30 Nisan 2024 Tarihine Kadar Satış Yapabilecekler

 

3 Ocak 2024 tarih 32418 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 1) ile;

 
     * 16/3/2023 tarihli ve 32134 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinin geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “31/1/2024” ibaresinin “30/4/2024” olarak değiştirildiği,
 
Açıklanmıştır.
 
Yapılan değişikliğe göre anılan; “İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği” nin “Geçiş Hükmü” başlıklı Geçici 1’inci maddesi aşağıdaki şekilde olmuştur;
 
“Geçiş hükmü - GEÇİCİ MADDE 1- (1) Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1/1/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunludur.
 
(2) Bu Tebliğin yayımlandığı tarih itibarıyla stoklarında güvenlikli etiket ve/veya güvenlikli işareti olmayan inşaat demiri bulunduranlardan, üretici ve ithalatçılar 1/1/2024 tarihinden itibaren, diğerleri ise 30/04/2024 tarihinden sonra bu stoklarını satışa konu edemez.”
 
Buna göre; 16.03.2023 tarihi itibariyle stoklarında inşaat demiri bulunan; üretici ve ithalatçıların 1.1.2024 tarihinden itibaren, üretici ve ithalatçı dışında kalanların (ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin) ise 30.04.2024 tarihinden sonra bu stokları satışa konu etmeleri mümkün olmayacaktır. Değişiklik öncesinde ithalatçı ve üretici dışındakilerde bu süre 31.01.2024 tarihinde sona eriyordu.
 
 
İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİNE (İDİS) BAŞVURU İLE İLGİLİ SON DUYURULAR VE BAŞVURU HAKKINDA GENEL BİLGİLER
 
 
  • I- DARPHANE, İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ (İDİS) ÜZERİNDEN YAPILAN SON DUYURU AŞAĞIDAKİ GİBİDİR:
 
 
İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEM PAYDAŞLARINA ÖNEMLE DUYRULUR
 
16.03.2023 tarihli ve 32134 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğinde,
 
GEÇİCİ MADDE 1- (1) ‘’Mevcut inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 01.01.2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunludur’’ denilmektedir. Sisteme giriş ve kayıt işlemleri yoğun bir şekilde devam etmekte olup, sürecin çok dinamik olması sebebiyle kayıt işlemleri 01.01.2024 tarihinden sonra da devam edecektir.
 
Tüm paydaşlara önemle duyurulur.
 
İnşaat Demiri İzleme Sistemi paydaşları arasında bulunan “Üretici/İthalatçı Firmalar” hariç diğer sistem paydaşları için İDİS Portalına kayıt yaparken imzaladıkları “Kullanıcı Beyan ve Taahhütnamesi”ni ıslak imzalı olarak gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır.
 
Üretici/ithalatçı firmalar hariç diğer sistem paydaşları için İDİS Portal kayıtlarını online olarak yaparak, “Kullanıcı Beyan ve Taahhütnamesi”ni sisteme yüklemeleri yeterlidir.
 
Tüm paydaşlara önemle duyurulur.
 
  • II- GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN YAPILAN 14.12.2023 TARİHLİ DUYURU AŞAĞIDAKİ GİBİDİR:
 
“213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının altıncı bendinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında inşaat sektöründeki belirli girdilerin takibi ve elde edilen verilerin analiz edilmesi, vergi güvenliği yanında deprem kuşağında yer alan ülkemizde yapı güvenliğinin sağlanmasına katkı sunması amacıyla hazırlanan İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği 16/03/2023 tarihli ve 32134 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
  
Söz konusu Tebliğ uyarınca, Darphanenin işleyiş ve denetiminden sorumlu olduğu İDİS dışında inşaat demirinin üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacağından inşaat demiri üreten veya ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 01/01/2024 tarihinden önce İDİS'e geçmeleri zorunlu kılınmıştır.
 
İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliğine ilişkin hususlar ve Sistem Kılavuzu www.darphane.gov.tr internet adresinde yayımlanmıştır.”

www.idis.gov.tr adresinden direk olarak ulaşılabilecektir.
 
  • III- İNŞAAT DEMİRİ İZLEME SİSTEMİ (İDİS) KAYIT ZORUNLULUĞU HAKKINDA GENEL BİLGİ
 
  • 1- Mevcut İnşaat Demiri; Üreten, İthal Edenler İle İhracatçı, Toptancı, Bayi, Tüccar Ve Yapı Müteahhitlerinin 1/1/2024 Tarihinden Önce İDİS’e Geçmeleri Zorunludur:
 
Bilindiği gibi; 16 Mart 2023 tarih 3214 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İnşaat Demiri İzleme Sistemi Uygulama Genel Tebliği” ile; mevcut inşaat demiri; üreten, ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1/1/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunlu hale getirilmiştir.
 
Ancak Darphane tarafından yapılan ve yukarıda yer verilen duyuruya göre, başvuruların 1.1.2024 tarihinden sonra da devam ettiği açıklanmıştır. Kapsamda olan mükelleflerin bir an önce sisteme kayıt olmaları tavsiye edilmektedir.

Kayıtlar; www.idis.gov.tr adresinden yapılabilecektir.
 
  • 2- Darphane Tarafından “İnşaat Demiri İzleme Sistemi” (İDİS) Sistemi Kurularak Kayıt İşlemleri Almaya Başlamıştır:
 
- Darphane tarafından; inşaat sektöründe faaliyet gösteren mükellefler tarafından kullanılmak üzere inşaat demirinin üretimi veya ithalatından inşaatta kullanım ve laboratuvar deneyleri dâhil geçen tüm aşamalarda takip edilmesine imkân verecek bir sistemin (İDİS) kurulması uygun bulunmuştu. Bu sistemde;
 
- İDİS dışında inşaat demiri; üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılmayacağı,

- Üretici ve ithalatçı firma dışında inşaat demiri satan veya satın alanlar kendilerine verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme teslim, alış ve satış belgelerine ilişkin bilgilerin girişini yapacakları,

- İDİS’in işleyiş ve denetiminden Darphane’nin sorumlu olacağı,

Belirlenmişti.
 
Darphane tarafından İDİS sistemi kurularak kullanıma açılmıştır. 
 
  • 3- İDİS Hangi Ürün Gruplarını Kapsamaktadır?
 
İDİS, Gümrük Tarife ve İstatistik pozisyonunda (GTIP) 7214.20 grubunda tanımlanan yuvarlak çubuk ürünleri kapsamaktadır.
 
Üretilen, ihracatı ve ithalatı yapılan inşaat demirlerinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar numunelerinin tamamının İDİS'e kayıt yapılması zorunludur. İDİS'in uygulamaya geçmesinden sonra İDİS dışında inşaat demiri üretimi, ihracatı, ithalatı, alışı, satışı ve kullanımı yapılamayacaktır.
 
  • 4- Hangi Mükelleflerin İDİS’e Kayıt Zorunluluğu Bulunmaktadır?
 
İDİS, inşaat sektöründe faaliyet gösteren üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı, bayi, tüccar, yapı müteahhidi, yapı denetim kuruluşları gibi ilgili sektörde faaliyet gösteren mükellefleri kapsamaktadır.
 
İnşaat sektöründe faaliyet gösteren mükellefler tarafından kullanılmak üzere inşaat demirinin üretimi veya ithalatında kullanılan demirlerin, laboratuvar süreçleri dahil olmak üzere tüm aşamalarda takip edilebilmesi için tamamının işaretlenerek/etiketlenerek kimliklendirilmesi için İDİS'e kaydının yapılması gerekmektedir.
 
  • 5- Mükelleflerin İDİS’e Kayıt Süresi Nedir?
 
İnşaat demiri üretenler, ithal edenler, ihraç edenler, toptancılar, bayiler, tüccarlar ve yapı müteahhitleri gibi sektör mükelleflerinin 01/01/2024 tarihinden önce İDİS'e geçmeleri zorunludur.
 
  • 6- İDİS’ e Kayıt Başvurusu Nereye ve Nasıl Yapılacak?
 
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün https://www.idis.gov.tr/users/sign_up adresi üzerinden başvuru ekranı açılmış olup, yeni başvuruların buradan yapılması gerekmektedir.
 
Ayrıca destek için, 0850 939 4501 numaradan yardım alınabilecektir.
 
İDİS Kayıt ekranı görüntüsü ve ulaşım bilgilerine sirkülerimizin sonunda yer verilmiştir. 
 
  • 7- Mükellefler İşaretli/Etiket Talepleri İçin Nasıl Başvuruda Bulunabilirler?
 
İDİS'e kayıtlı mükellefler işaret/etiket taleplerini İDİS üzerinden Darphaneye bildireceklerdir. Mükellefler taleplerinin onaylamasının ardından işaret/etiket bedelinin İDİS üzerinden ödemesini yaparak işaret/etiket taleplerini 15 gün içinde teslim alacaklardır.
 
  • 8- Ürün İşaretleme ve Etiketleme Standartları:
 
İDİS'e kayıt yaptıran firmalara ait her bir inşaat demirinin, inşaat demiri bağlarının ve laboratuvar testleri için alınan inşaat demiri örneklerinin işaretlenmesi/etiketlenmesi zorunludur.
 
Yurt içinde inşaat demiri üretimi yapan firmalar için yurt içinde bulunan üretim tesislerinde, inşaat demiri ithalatı yapan firmalar için Darphane tarafında belirlenecek noktalarda, ilgili ürünler üzerine işaretleme/etiketleme uygulaması yapılacaktır.
  • 9- İDİS’e Geçiş Zamanı Ve Güvenlikli Etiketi/İşareti Olmayan Mevcut Stokların Satış Süresi:
 
- Mevcut inşaat demiri; üreten, ithal edenler ile ihracatçı, toptancı, bayi, tüccar ve yapı müteahhitlerinin 1/1/2024 tarihinden önce İDİS’e geçmeleri zorunludur.
 
Stoklarında işaret/etiket olmayan inşaat demiri bulunduranlar, üretici ve/veya ithalatçılar 01/01/2024 tarihinden itibaren, diğer mükellefler ise 31/01/2024 tarihinden sonra bu stokları satışa konu edemezler.
  • 10- Yürürlük ve Cezai Müeyyideler:
 
- 16 Mart 2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, Tebliğ ile getirilen zorunluluklara uymayanlar hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun ilgili ceza hükümleri uygulanacaktır.
 
  • 11- Darphane İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) Başvuru ve Kayıt Ekranı Görüntüsü Aşağıdaki Gibidir:
 
Kayıt ekranına https://www.idis.gov.tr/users/sign_up linkinden ulaşılabilmektedir. 
 
 
Yeni Başvuru


İDİS kaydı oluşturmak için şirketinize ait tüm alanları lütfen eksiksiz olarak doldurunuz
Formun Üstü
Kayıt Bilgileri
 
Kurum bilgileri
Kurum tipi      
 
Kurum Adı *
 
Şirket adınızı kısa olarak yazabilirsiniz
 
Resmi Ünvan *
 
Lütfen şirket ticari ünvanınızı tam olarak yazınız
 
Vergi Dairesi *
 
Vergi No *
 
Şirket merkezi adres bilgileri
İl *                                                                                 
 
İlçe * 
 
Posta kodu *
 
Adres *
 
Yetkili Kullanıcı Bilgileri
Kurum adına işlem yapma yetkisine sahip kullanıcı bilgileri
 
Ad *
 
Lütfen adınızı kimlik kartınızda yazdığı haliyle tam olarak giriniz
 
Soyad *
 
Doğum yılı *
 
TC Kimlik No *
 
E-posta *
 
Lütfen şirket uzantılı, kurumsal mail adresinizi giriniz
 
Cep telefonu *
 
Şifre işlemleri dışında kullanılmaz
 
Şifre
 
Belirleyeceğiniz şifre, büyük/küçük harf, sembol ve rakam içermelidir.
 
Şifre Doğrulama
 
KVKK Bilgilendirme Metni

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gereğince, kişisel verilerimin işlenmesine ilişkin bilgilendirme metnini okudum, kişisel verilerimin işlenmesine izin veriyorum.
 
Formun Altı
 
 
Saygılarımızla.
 
                   BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler 
sonucunda doğabilecek zararlardan yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.

563 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

BİZDEN HABERLER


© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.