Tarih : 30.01.2024
Sayı : BBDAS/2024-21
Konu : E-Defter Beratlarının Aylık Veya Geçici Vergi Dönemleri İtibariyle Yükleme Tercihi Değişikliği Süresi
Bilindiği üzere, 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği'nin, 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3 Sıra No.lu Elektronik Defter Tebliği ile değişen “4.3.4” bölümünde aylık dönemler için oluşturulacak e-Defterlerin berat dosyalarının aylık veya geçici vergi dönemleri bazında yüklenebilmesi imkanı getirilmiştir.
01/01/2024 Tarihi İtibarıyla E-Defter Uygulamasına Dahil Olan Mükellefler:
Geçici vergi dönemleri bazında berat yükleme tercihinde bulunmak isteyen mükelleflerin, mali mühür veya elektronik imza ile “e-Defter Uygulaması”na giriş yapıp “Bilgi Güncelle” kısmının “Berat Yükleme Tercihi” bölümünden; Aylık yükleme / Geçici vergi dönemleri bazında yükleme şeklinde seçimlerini yapmaları mümkün bulunmaktadır.
Yapılan tercih 31/01/2024 tarihine kadar e-Defter uygulaması üzerinden güncellenebilir. Bu tarihten sonra, yapılan seçimin değiştirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Söz konusu yükleme tercihi, 2024/Ocak döneminden itibaren yüklenecek berat dosyaları için geçerli olacaktır.
Tercihlerini 31/01/2024 tarihine kadar bildirmeyen mükellefler, 2024 hesap dönemi berat dosyaları için Aylık yükleme seçeneğini tercih etmiş olarak değerlendirilecektir.
Öteden Beri E-Defter Uygulamasına Dahil Olan Mükellefler:
2023 hesap dönemi için yapmış oldukları “Berat Yükleme Tercihi” 2024 hesap dönemi için de geçerlidir.
2024 yılı için berat yükleme tercihini değiştirmek isteyen mükelleflerin, e-Defter uygulamasına giriş yapıp “Bilgi Güncelle” kısmının “Berat Yükleme Tercihi” bölümünden; Aylık yükleme / Geçici vergi dönemleri bazında yükleme şeklinde seçimlerini yapmaları mümkün bulunmaktadır.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
(!) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
2800 kişi tarafından görüntülenmiştir.