MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

BBDAS/2023-43-7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

Tarih   : 12.03.2023

Sayı    : BBDAS/2023-43

Konu  : 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

 

“7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
 
Bu imkanlardan faydalanmak için 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir.

1- Kesinleşmiş Alacaklarının Tahsiline Yönelik Düzenlemeler:
 
* Vadesi 31.12.2022 tarihinde önce olan alacaklar kapsama girmektedir,

* Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve faizi yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi,

* Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) tamamının silinmesi,

* Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,

* SGK, Gümrük, İl Özel İdareleri ve Belediye alacakları da bu kapsamdadır, (Mad.2)

2- Taşıtlarla İlgili MTV, Trafik Cezası Ve Diğer Düzenlemeler:
 
* Ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) aslı ile bunlara bağlı gecikme zammı ve gecikme faizi yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi,

* Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi,

* Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde, ceza asıllarından %25 indirim yapılması,

* Her bir taşıt için Kanun kapsamında ödenecek olan motorlu taşıtlar vergisi, taşıta ilişkin idari para cezaları ile geçiş ücretinin en az %10'unun ödenmesi şartıyla taksit ödeme süresince araç muayene izni verileceği,

* Araç muayenesini yaptırmamış olanların 30/9/2023 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla ödeme kolaylığı sağlanması, (Mad. 2)

3- Dava Aşamasında Olan Tarhiyatlarla İlgili Yapılan Düzenlemeler:
 
* Dava konusu yapılan ihtilafların (vergi tarhiyatları, vergi cezaları, idari para cezaları vb. ilişkin) sulh yoluyla sonlandırılması,

* 12.03.2023 tarihi itibariyle, ilk derece yargı mercileri nezdinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda; vergilerin/gümrük vergilerinin %50’si ile bu tutara ilişkin faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine bu Kanunun yayımı tarihine kadar YİÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla vergilerin/gümrük vergilerinin %50’si, faiz, gecikme faizi, gecikme zammı ve asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları/idari para cezaları ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. (Mad.3)

4- Vergi İncelemesi ve Takdir Komisyonunda Olan İşlemlerle İlgili Yapılan Düzenlemeler:
 
* Vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılması,

* Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, 12.03.2023 tarihinden önce başlanıldığı hâlde, tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine bu Kanunun matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla devam edilir.

* Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tarh edilen vergilerin %50’si ile bu tutara gecikme faizi yerine bu Kanunun yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile bu tarihten sonra ihbarnamenin tebliği üzerine belirlenen dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizinin tamamının, vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın %25’inin; ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yazılı başvuruda bulunularak, ilk taksit ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere aylık dönemler hâlinde on iki eşit taksitte ödenmesi şartıyla vergi aslının %50’ sinin, vergi aslına bağlı olmayan cezalarda cezanın %75’inin, vergilere bu Kanunun yayımı tarihine kadar uygulanan gecikme faizinin ve vergi aslına bağlı cezaların tamamının tahsilinden vazgeçilir. (Mad.4)
 
5- Uzlaşma Safhasında Olan Tarhiyatların Durumu:
 
* 12.03.2023 tarihi itibarıyla, 213 sayılı Kanunun tarhiyat öncesi uzlaşma hükümlerine göre uzlaşma talebinde bulunulmuş, ancak uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış olmakla birlikte vergi ve ceza ihbarnameleri mükellefe tebliğ edilmemiş alacaklar için de bu madde hükmü uygulanır. (Mad. 4/5)

6- Beyan Dışı Bırakılan İşlemlerin Pişmanlıkla Beyan Esasları:
 
* Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için cezasız ve faizsiz olarak pişmanlıkla veya kendiliğinden beyan, (Mad. 4/10)

7- Matrah ve Vergi Artırımına İlişkin Hükümler:
 
* 2018-2022 yıllarına ilişkin olarak matrah ve vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere ilişkin olarak vergi incelemesi ve tarhiyat yapılmaması,

* Matrah ve/veya vergi artırımı üzerine hesaplanan vergilerin peşin veya aylık dönemler halinde azami 12 eşit taksitte ödenmesi, 

* Matrah veya vergi artırımında bulunulması, bu Kanunun yayımı tarihinden önce başlanılmış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine engel teşkil etmez. Ancak, artırımda bulunan mükellefler hakkında başlanılan vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin, bu maddenin birinci fıkrasının (h) bendi ve üçüncü fıkrasının (e) bendi hükümleri saklı kalmak kaydıyla, Kanunun yayımını izleyen yedi iş günü içinde sonuçlandırılamaması hâlinde, bu işlemlere devam edilmez.

* Matrah ve/veya vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu vergilerden %10 indirim yapılması, (Mad.5, Geçici 1)

8- Stok Affı Ve İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi Hükümleri:
 
* İşletme kayıtlarının (kasa mevcudu, ortaklardan alacaklar, emtia, demirbaş vb.) cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,

* İşletmede mevcut olduğu hâlde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların beyanı,

*Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların beyanı,

* Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile bunlarla ilgili diğer işlemlerin düzeltilmesi. (Mad.6)

9- Kesinleşmiş SGK Alacaklarının Tahsili ve Tahsilinden Vazgeçilen Tutarlar:
 
* Kesinleşmiş SGK alacaklarının taksitlendirilmesi,

* 5510 sayılı Kanun kapsamından çıkarılan iş yerlerine ilişkin olup iş yerine ait borcun tamamının ödeme süresi 31/12/2020 veya önceki bir tarihe ilişkin olduğu hâlde ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamı 500 Türk lirasını aşmayan alacaklar ile tutarına bakılmaksızın bu alacaklara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’ilerinin ve aslı ödenmiş olan fer’i alacaklardan tutarı 10.000 Türk lirasını aşmayanların tahsilinden vazgeçilir. (Mad. 7, 10/6)

* Ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezalarının tahsili (Mad.8)

10- Yapılandırılan Alacakların Ödeme Esasları Ve Tahsilinden Vazgeçilen Tutar:
 
* Yapılandırılan tutarların peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenmesi,

* Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 indirim yapılması,

* Yapılandırılan borçların anlaşmalı bankaların kredi kartı ile ödenmesi,

* Vadesi 31.12.2022 tarihinden önce olan ve 1.1.2023 tarihi itibariyle ödenmemiş, Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı tahsil daireleri tarafından tahsili gereken 2.000 TL’ yi aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilmesi, (Mad.9)

11- 6183 Sayılı Kanun ve Diğer Kanunlar Uyarında Tecilli Alacakların Durumu:
 
* 6183 sayılı Kanun ve diğer kanunlar uyarınca tecil edilip de tecil şartlarına uygun olarak ödenmekte olanlarından, kalan taksit tutarları için borçlular, talep etmeleri hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilirler. (Mad.9/9-a)


12- 7256 Sayılı Kanun ve 7326 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılan Alacakların Durumu:
 
* 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile  7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunun 2 ve 7 nci maddelerine göre yapılandırılan ve  Kanunun yayımı tarihi (12.03.2023) itibarıyla ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri hâlinde Kanun hükümlerinden yararlanabilir. (Mad. 9/9-b)

13- 6736, 7020 ve 7143 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılan ve Taksit Ödemeleri Devan Eden Alacakların Durumu:
 
* 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun,

* 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

* 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hükümlerine göre yapılandırılan ve

* Kanunun yayımı tarihi (12.03.2023)  itibarıyla taksit ödemeleri devam eden alacaklar, hakkında uygulanmaz. (Mad. 10/b)

14- Ödemelerde İhlal Sayılmayan Eksik Ödeme Tutarı:
 
* Bu Kanuna göre ödenecek taksit tutarının % 10’unu aşmamak şartıyla 20 Türk lirasına (bu tutar dâhil) kadar yapılmış eksik ödemeler için bu Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmaz. (Mad. 9/7)

15- Kesinleşmemiş Tarhiyatların Kanun Kapsamında Ödenmesi Halinde Vergiye Uyumlu Mükellef Şartı İhlal Edilmiş Sayılmayacak:
 
* Kanunun 3 ve 4 üncü maddelerine göre yapılandırılarak kesinleşen tarhiyatların, yapılandırmanın ihlal edilmemesi şartıyla 193 sayılı Kanunun mükerrer 121 inci maddesindeki vergiye uyumlu mükellef şartlarının ihlali sayılmayacak. (Mad.10/2)

16- Depremzedelere İşverenler Tarafından Yapılan Bazı Ödemelerden Vergi ve SGK Primi Alınmayacak:
 
* Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; depremden, kendisi, eşi, çocuğu veya anne ve babası etkilenen hizmet erbabına, işverenler tarafından 6/2/2023 ila 31/7/2023 tarihleri arasında mevcut ücret, prim, ikramiye gibi ödemelerine ilave olarak yapılan ayni yardımlar ile 50.000 Türk lirasını geçmeyen nakdi yardımlar prime esas kazanca dâhil edilmez, bu yardımlar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacak, (Mad.10/21-a)

17- Depremzedelere İkamet Amaçlı Bedelsiz Kullandırılan Konutlarda Emsal Kira Uygulaması Yapılmayacak:
 
* Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; yerleşim yeri bulunan gerçek kişilerin, ikamet etmeleri amacıyla bedelsiz kullanımına bırakılan konutlara ilişkin olarak 2023 yılı gelirlerine uygulanmak üzere emsal kira bedeli esası uygulanmaz. (Mad.10/21-b)

18- Depremde Vefat Edenlerin Mirasçılarına Yapılacak Sigorta ve Emeklilik Şirketleri Tarafından Yapılan Ödemelerde Tevkifat Yapılmayacak:
 
*  Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; depremlerde vefat edenlerin mirasçılarına, sigorta ve emeklilik şirketleri tarafından ve bireysel emeklilik sisteminden, yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmaz. (Mad. 10/21-c)

19- Depremde Vefat Edenlerin Mirasçılarından Veraset Ve İntikal Vergisi Alınmayacak:
 
* Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; depremlerde vefat edenlerin mirasçılarına veraset yoluyla intikal eden mallar veraset ve intikal vergisinden müstesnadır. (Mad. 10/21-ç)

20- Deprem Bölgesinde Tutulması ve Tasdiki Zorunlu Defter ve Belgelerin Zayi Olanlar İl Veya İlçe İdare Kurullarından Zayi Belgesi Alabilecekler:
 
* Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; tutulması ve tasdiki zorunlu defterleri ile belgeleri depremler nedeniyle zayi olan mükellefler, 31/7/2023 tarihine kadar yetkili mahkemeden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu yerlerde bulunan mükellefin il veya ilçe idare kurullarından defter ve belgelerinin zayi olduğuna ilişkin olarak alacağı belge de yetkili mahkemeden alınmış belge hükmündedir. (Mad. 10/22)

21- Deprem Bölgesinde Bazı İşlemlerde Sicil Harcı ve Ücret İstisnası Uygulanacak:
 
* Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; Ticaret sicili müdürlüklerine kayıtlı ticari işletme, ticaret şirketleri ve şubelere ilişkin olarak; merkez nakli, tasfiye ve terkin işlemlerinden, ticaret sicil harçları ile herhangi bir ücret alınmaz.(Mad.10/23)

* Depremden zarar gören esnaf ve sanatkârlara ilişkin olarak; aynı il sınırları içindeki tescil, tadil ve terkin işlemleri ile sicil tasdiknamesinden 31/7/2023 tarihine kadar harç, herhangi bir ücret alınmaz. (Mad.10/24)

22- Mücbir Sebep Hali İlan Edilen Bölgelerden Alacağı Olanlar Belirli Şartlar Dahilinde Karşılık Ayırabilecekler:
 
* Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde; gelir ve kurumlar vergisi yönünden mükellefiyet kaydı bulunan kişilerden veya gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayan ancak yerleşim yeri bu yerlerle olan gerçek kişilerden ya da kuruluş ve faaliyet yeri bu yerlerde bulunan kurumlar vergisi mükellefiyeti olmayan teşekküllerden alacağı bulunan mükellefler, açılan tespit davası üzerine belirli şartlar dahilinde bu alacakları için pasifte karşılık ayırabilecekler.(Mad.10/25)

23- Depremde Zarar Gören Bina ve Araçlardan Vergi ve Ceza Alınmayacak:
 
* Depremlerde yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binalara ve ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlara ilişkin emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, çevre temizlik vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi ile bu alacaklara ilişkin vergi cezası, gecikme faizi, gecikme zammı terkin edilir. (Mad. 10/26)

24- 2022 Yılına İlişkin Bazı İstisna ve İndirimler İçin Ek Vergi Getirildi:
 
* 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde gösterilmek suretiyle, 5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda yer alan düzenlemeler uyarınca kurum kazancından indirim konusu yapılan istisna ve indirim tutarları ile aynı Kanunun 32/A maddesi kapsamında indirimli        kurumlar vergisine       tabi matrahları  üzerinden,           dönem           kazancı          ile ilişkilendirilmeksizin %10 oranında, 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde düzenlenen istisna ile yurtdışından elde edilen ve en az %15 oranında vergi yükü taşıdığı tevsik edilen istisna kazançlar üzerinden ise %5 oranında ek vergi getirildi. (Mad.10/27)

25- Gelir Vergisi Mükelleflerine Uygulanan Genç Girişimci İstisna Tutarları Artırılıyor:
 
* 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20 nci maddesinde düzenlenen Genç Girişimci indirimi tutarı olan “75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı” ibaresi “103 üncü maddede yazılı tarifenin ikinci diliminde yer alan tutara” şeklinde değiştirilmiştir. (Mad.11)

26- Yüksek Öğrenim ve Katkı Kredilerine Ödeme Kolaylığı Sağlandı:
 
* Öğrenim ve katkı kredisi alacaklarının asıllarına vade tarihleri ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında gecikme zammı, Yİ-ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi alacaklar hesaplanmadan ödeme imkanı sağlandı. (Mad.12)

27- TOKİ’nin Taraf Olduğu Bazı İhalelere Damga Vergisi İstisnası Getiriliyor:
 
* 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa eklenilen geçici madde ile, TOKİ tarafından 12.03.2023 tarihinden 31.12.2023 tarihine kadar, daha önce ihale ilanı verilmiş olmakla birlikte son teklif verme tarihi geçmemiş olanlar dâhil olmak üzere konut ve konut ile birlikte ihaleye çıkılan yapım işlerine ilişkin ihalelerde, alınan ihale kararları ve Başkanlık ile işi yüklenenler arasında düzenlenen sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmiştir. (Mad.13)

28- Paylı Mülkiyetlerde Ortaklığın Giderilmesine Yönelik Yapılan Gayrimenkul Satışlarında Tapu Harcı Uygulaması Düzenlemesi Yapıldı:
 
* 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin mülga son fıkrasından önceki fıkrasına eklenilen, “I/20-a fıkrası kapsamında şüyuun izalesi yoluyla satışa konu edilen her bir taşınmaza ilişkin devir ve iktisaplarda, bu fıkraya göre alınması gereken en az maktu harç miktarı, devir ve iktisap sayısı ile ilişkilendirilmeksizin, devir eden ve devir alanın her birinden bir kez alınır” ibaresi eklenmiştir. (Mad.14)

29- Bazı Trafik Cezalarına İlişkin Ceza Puanları Silinerek, Alıkonulan Ehliyetler Sahiplerine İade Edilecek:
 
*  2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa eklenilen geçici madde ile; 12.03.2023 tarihinden önce, Kanun kapsamında sürücülere uygulanan trafik idari para cezalarına istinaden verilen ve aktif durumda olan ceza puanları pasif duruma getirilerek ceza puanı hesaplamasında dikkate alınmaması, geçici olarak alınan ve ilgilisine teslim edilmemiş olan sürücü belgelerinin geçici geri almaları pasif duruma getirilerek aynı maddelerde belirtilen süre ve şartlar aranmaksızın ilgilinin müracaatı üzerine iade edilecek ve daha sonraki geri alma işlemi hesaplamalarında dikkate alınmayacaktır.

* Pasif duruma getirilen geçici geri alma süreleri ve ceza puanları, 12.03.2023 tarihinden  önceki tüm adli ve idari işler bakımından ilgilisine herhangi bir hak veya istisna sağlamayacak ve uygulanmış olan trafik idari para cezalarını ortadan kaldırmayacaktır. (Mad.15)

30- Boru Hatları ve Elektrik Telleri İle Taşınan Malların İthalinde KDV Ödemesi Ve İndirimine İlişkin Özel Belirleme Yapıldı:
 
*3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan; “İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir” fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
 
“Şu kadar ki, boru hatları veya elektrik telleri ile taşınan ve sürekli akış hâlinde olan malların ithaline ilişkin olarak ithalatın yapıldığı vergilendirme dönemine ait katma değer vergisi beyannamesinin verilme süresi sonuna kadar ödenen katma değer vergisi, ithalatın yapıldığı dönemde indirim konusu yapılabilir.” (Mad.16)

31- Amatör Spor ve Altyapıların Güçlendirilmesi Amacıyla Kesinti Yoluyla Ödenen Bazı Vergiler İade Edilecek:
 
* 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununun ek 12 nci maddesinde yapılan değişiklik ile, 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, amatör sporun ve altyapı spor eğitim tesislerinin desteklenmesi amacıyla belirli şartlar dahilinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş olan spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri tarafından sporculara ödenen ücretlerden tevkif edilerek ilgili vergi dairesine kanuni süresinde beyan edilen ve vadesinde ödenen gelir vergisi, ödemeyi takip eden beş iş günü içinde ilgili vergi dairesi tarafından, ilgili işverence Türkiye’de kurulu bankalarda açılmış olan özel hesaplara iade edilmesi yönünde düzenleme yapıldı. (Mad. 17)

32- Teknoloji Geliştirme İle Araştırma Geliştirme Ve Tasarın Faaliyetlerine Destek Oranı Artırılıyor:
 
* 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “bölgesel ve/veya sektörel alanlarda yüzde yetmiş beşe” ibaresi “bölgesel ve/veya sektörel alanlarda ya da meslek gruplarına göre yüzde yüze” şeklinde değiştirilmiştir. (Mad. 18)

* 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “bölgesel ve/veya sektörel alanlarda yüzde yetmiş beşe” ibaresi “bölgesel ve/veya sektörel alanlarda ya da meslek gruplarına göre yüzde yüze” şeklinde değiştirilmiştir. (Mad.21)

33- OHAL Bölgesinde Faaliyet Gösteren Bazı Tütün Üretici Kooperatiflerinin Teslimlerinde ÖTV Oranı İndiriliyor:
 
* 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa eklenilen geçici madde ile, olağanüstü hal ilan edilen illerde faaliyette bulunan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen merkezlerdeki tütün üreticilerinin bir araya gelerek kurduğu tütün kooperatiflerince Türkiye'de üretilen, bu Kanuna ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan 2403.19.10.00.19 ve 2403.19.90.00.19 G.T.İ.P. numaralı mallardan, 3/1/2002 tarihli ve 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanuna göre tek başına kıyılıp içilebilme vasfına sahip bulunan ve Türk Standardları Enstitüsünün TS 13599 Sarmalık Kıyılmış Tütün Mamulü Standardında yer alan “Tek tütün çeşidinden üretilen sarmalık kıyılmış tütün mamulü” tanımı ve standardına uygun nitelikteki malların tesliminde 31/12/2024 tarihine kadar (bu tarih dâhil) özel tüketim vergisi oranı %50 indirimli uygulanacak. (Mad. 16)

34- İştirak Hisseleri Alımıyla İlgili Finansman Giderlerinin Devir İşlemleri Sonrasına İsabet Eden Kısımlarının İndirimi Mümkün Olacak:
 
* 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası 1.1.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, iştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderlerinin, Kanun’un 19’uncu maddesi kapsamında yapılan devir işlemleri sonrasına isabet eden finansman giderlerinin de indirimi mümkün hale gelecek şekilde değişiklik yapıldı. (Mad. 17)
 

Saygılarımızla.
 
                   BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.

1349 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.