MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

BBDAS/2022-84-Varlık Barışı Avantajlarından Yararlanmak İçin Son İki Gün

Tarih  : 29.06.2022

Sayı    : BBDAS/2022-84

Konu  : Varlık Barışı Avantajlarından Yararlanmak İçin Son İki Gün

 

31.12.2021 tarih 31706 sayılı (6. Mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 5058 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 93’üncü maddesinde düzenlenen Varlık Barışından yararlanma süresi 30.06.2022 tarihine kadar uzatılmıştı.
 
Varlık barışı kapsamında yapılacak bildirimin usul ve esasları ile sağladığı avantajlara yönelik açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

1- Yurt Dışı ve Yurt İçinde Bulunan Varlıkların Bildirilmesi ve Kayıtlara Alınması:
 
  • Yurt dışında bulunan varlıkların transfer edileceği Türkiye’de açılacak hesabın bulunduğu bankaya (Tebliğ eki Ek-1 beyanı ile) bildiriminin 30.06.2022 tarihine kadar yapılması, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde de varlıkların Türkiye’ye getirilerek ilgili hesaba yatırılması yada Türkiye’de bulunan aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekmektedir. Bu bildirim ile ilgili olarak vergi dairesine ayrıca bir bildirim yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
  • 2 Nüsha düzenlenecek Formun bir nüshası, ilgili banka veya aracı kurum tarafından, varsa bildirim nedeniyle açılan hesaba ilişkin bilgiler yazılıp tasdik edildikten sonra, düzenlenen banka dekontları veya işlem sonuç formlarıyla birlikte ilgilisine geri verilecektir,
  • Yurt dışında bulunan varlıkların beyanı için vergi mükellefi olma ya da şirket ortağı olma zorunluluğu bulunmamaktadır,
  • Türkiye’de bulunan ve taşınmazlar dışındaki bildirime konu varlıkların ise banka veya aracı kurumlardaki hesaplara yatırıldığını gösterir belgelerle tevsik edilmesi kaydıyla, internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda bağlı bulunulan vergi dairesi (Tebliğ eki Ek-2 beyanı ile) bildiriminin yapılması gerekmektedir.
  • Bildirilen varlıklar, 213 sayılı Kanun uyarınca defter tutan mükelleflerce, banka veya aracı kurumlara ya da vergi dairelerine bildirildiği tarih itibarıyla, tebliğde belirlenen esaslar çerçevesinde belirlenen Türk lirası karşılığı bedelleriyle, kanuni defterlere kaydedilebilecek ve söz konusu varlıkların elden çıkarılması halinde satış kazancının tespitinde bu bedel dikkate alınacaktır.
  • Varlık Barışı kapsamında beyan edilen varlıklar 549-Özel Fonlar Hesabında izlenebilecektir.

2- Varlık Barışı Kapsamında Yapılacak Bildirimlerin Sağlayacağı Avantajlar:
 
  • Varlık barışı kapsamında yapılacak bildirimler üzerinden vergi ödenmeyecektir,
  • Bildirilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi/vergi tarhiyatı yapılmaz,
  • Türk Lirası değeriyle bildirime konu edilecek varlıklar, gelir/kurumlar vergisi matrahının hesabında gelir/kazanç olarak dikkate alınmayacaktır,
  • Bildirilen varlıklar nedeniyle oluşan özel fonun kullanımı serbesttir. Bu fonlar sermayeye ilave edilebileceği gibi ortaklara dağıtılabilir. Ortaklara dağıtılması durumunda kar dağıtımına ilişkin vergi kesintisi yapılmaz. Ayrıca ortaklar kendisine dağıtılan tutar için beyanname vermez diğer gelirleri nedeniyle beyanname vermesi halinde ise bu tutarı dahil etmez.
  • Varlık barışı nedeniyle oluşan özel fon işletmeden çekilmezse öz sermayeyi artıracağından cari dönemde finansman gider kısıtlaması, gelecek dönemde ise örtülü sermaye hesaplamalarında mükellef lehine vergisel avantaj sağlar. Yine özsermaye artacağından TTK’nın 376. maddesi kapsamındaki borca batıklık durumunun düzeltilmesine katkı sağlar.
  • Bu durumda bulunan matrah farkıyla bildirime konu varlıklar arasında bağ kurulması kaydıyla tüm vergi türleri itibariyle matrah farkının bildirime konu edilen varlıkların değeri kadar azaltılması gerektiği görüşündeyiz.
  • Türkiye’ye getirilen varlıklar ile gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defterlere kaydedilen varlıklar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaz. Ancak bildirilen varlıkların elden çıkarılması durumunda elden çıkarma bedeli ile bildirim değeri arasındaki olumlu fark gelir/kurumlar vergisi kazancının/matrahının tespitinde dikkate alınır. Ayrıca söz konusu varlıklardan bildirim tarihinden sonra elde edilen gelir/kazançlar (mevduat faizi, kira geliri gibi) dönem kazancıyla ilişkilendirilir.

3- Yapılacak Vergi İncelemelerinde Varlık Barışına Konu Bildirimlerin Sağlayacağı Avantajlar:
 
Bildirime konu varlıkların ne zaman edinildiğinin/kazanıldığının ya da hangi gelir unsuruna girdiğinin varlık barışı uygulama açısından bir önemi bulunmamakla birlikte, bu varlıklarla ilgili herhangi bir vergi incelemesi ve tarhiyat yapılamayacaktır.
 
Konuya ilişkin bir olayda; 4.430.000,00 TL tutarında varlık barışı kapsamında bildirim yapan mükellefin, 4.430.000,00 TL tutarında kayıt dışı gelirinin tespit edilmesi üzerine tarh edilen katma değer vergisinin dava konusu yapılması üzerine, dava konusu cezalı tarhiyata konu kayıt dışı hasılatın, davacının bildirimde bulunduğu varlığı dışında bir tutara ilişkin olduğu tespit edilmeden herhangi bir tarhiyatın yapılamayacağı sonucuna varılarak, yapılan tarhiyat kaldırmıştır. 
 
 
 “İstanbul 8. Vergi Mahkemesi 28.01.2022 tarihli 2021/2398 Esas ve 2022/160 Karar No ile konu hakkında önemli bir karar vermiştir ve karar aşağıdaki gibidir.”
Bu durumda, davacının 30.04.2021 tarihinde 4.430.000,00-TL tutarında kayıt dışı parasını beyan ettiği ve 21.07.2021 tarihinde davacıya tebliğ edilen dava konusu ihbarname muhteviyatı katma değer vergisinin de davacı tarafından kayıt dışı bırakıldığı belirtilen hasılat üzerinden hesaplandığı anlaşılmakta olup, dava konusu cezalı tarhiyata konu kayıt dışı hasılatın, davacının bildirimde bulunduğu varlığı dışında bir tutara ilişkin olduğu tespit edilmeden herhangi bir tarhiyatın yapılamayacağı sonucuna varılmaktadır.
 
Olayda, inceleme elemanı tarafından bulunan kayıt dışı hasılat tutarının, davacının 193 sayılı Kanun'a eklenen Geçici 93. madde kapsamında bildirimde bulunduğu tutarın dışında bir varlık kalemi olduğu yolunda bir tespit bulunmadığından, dava konusu cezalı tarhiyatta hukuka uyarlık görülmemiştir.”


4- Bildirime Konu Varlıklar Aşağıdaki İmkanlardan Yararlanamaz:
 
  • Bildirime konu taşınmazlar üzerinden amortisman ayrılamayacaktır,
  • Amortisman ayrılamadığı için satışından doğan kazanç yenileme fonuna konulamaz,
  • Satışından doğan zarar gelir/kurumlar vergisi matrahından indirilemez,
  • Bildirime konu taşınmazların tapuda mükellef adına tescilinde harç alınır.
 
 
Saygılarımızla.
 
                   BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.

1322 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.