MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

BBDAS/2022-15-Elektronik Belge Düzenleme Zorunluluğu Kapsamında Düzenleme Yapıldı

Tarih   : 25.01.2022

Sayı    : BBDAS/2022-15

Konu  : Elektronik Belge Düzenleme Zorunluluğu Kapsamında Düzenleme Yapıldı

 

22 Ocak 2022 tarih 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:509)’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No:535) ile; elektronik belge düzenleme zorunluluğu kapsamı hakkında aşağıdaki düzenlemeler yapılmış olup, bu değişiklikler sirkülerimizde başlıklar ve tablolar halinde sunulmaktadır.
 
  • e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına zorunlu olarak geçişte, yıllık ciro limitleri kademeli olarak düşürüldü. 
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti vermekte olan/verecek olan otel işletmelerine, e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu getirildi. 
  • Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden belirlenen ciroları aşanlar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kapsamına alındı. 
  • Gerek kendi siteleri gerekse de internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden belirlenen ciroları aşanlar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kapsamına alındı. 
  • e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler tarafından düzenlenmesi gereken e-Arşiv Fatura zorunluluğu kapsamındaki limitler, 1 Mart 2022 tarihinden itibaren uygulanmak üzere düşürüldü. 
  • e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, sevk edilen malın yanında sorgulama (doğrulama) yapılabilmesine yönelik, diğer Başkanlık tarafından belirlenecek özel kodlu (karekodlu/barkodlu) belgenin kağıt çıktısını bulundurabilecekler. 
  • Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin (basit usul hariç), e-Fatura uygulamasına dahil olup olmadığına bakılmaksızın e-İrsaliye uygulamasına geçmeleri zorunlu hale geldi. Böylelikle, belirtilen sektörde faaliyet gösteren veya gösterecek mükelleflerden, e-Fatura/e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayanlar, getirilen zorunluluk gereği, e-İrsaliye uygulaması ile birlikte e-Fatura/e-Arşiv Fatura uygulamasına birlikte geçeceklerdir. Ancak; bu faaliyetlere yeni başlayanlar izleyen 4’üncü ayın başından itibaren bu kapsama girmeleri gerekirken, Tebliğ tarihi itibariyle bu faaliyeti bulunanların hangi tarihe kadar bu kapsama geçmeleri gerektiği konusunda bir belirleme yapılmamıştır. Tebliğ hükümlerine göre, bu durumda olan mükelleflerin de tebliğin yürürlük tarihi olan 22.01.2022 tarihini izleyen 4’üncü ayın (Mayıs) başından itibaren bu kapsama girmeleri gerektiği yorumlanmaktadır. 
  • e-Fatura uygulamasına dahil mükelleflerin e-İrsaliye uygulamasına geçme zorunluluğuna ilişkin limitler düşürüldü. 
  • Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi”nin de e-Döviz Alım/Satım Belgesi uygulaması kapsamında elektronik belge olarak (e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi şeklinde) düzenlenebilmesi imkanı getirildi. 
  • e-Gider Pusulası uygulamasında düzenleyenin ayrıca kağıt çıktı üzerinde ıslak imza atma şartı kaldırıldı.
 
Söz konusu değişikliklere ilişkin açıklamalar ve tablolar ekte yer almaktadır.
 
 
 
Saygılarımızla.
 
                   BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
 
 
 
I- E-FATURAYA/E-ARŞİV FATURAYA GEÇME KRİTERLERİ İLE E-FATURA VE E-DEFTERE GEÇME SÜRELERİ

 

SIRA

E-FATURAYA/E-ARŞİV FATURAYA GEÇME KRİTERLERİ İLE E-FATURA VE E-DEFTERE GEÇME SÜRELERİ

E-FATURA/E-ARŞİV FATURAYA GEÇME SÜRESİ

E-DEFTERE GEÇME SÜRESİ

   

1

2018, 2019 Veya 2020 Hesap Dönemi Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı)  5 Milyon TL’yi Geçenler

01.07.2021

01.01.2022

2

2021 Hesap Dönemi Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı)  4 Milyon TL’yi Geçenler

01.07.2022

01.01.2023

3

2020 Veya 2021 Yılı Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı) 1 Milyon TL’yi Geçen Gayrimenkul Ve/Veya Motorlu Taşıt, İnşa, İmal, Alım, Satım Veya Kiralama İşlemlerini Yapanlar İle Bu İşlemlere Aracılık Faaliyetinde Bulunan Mükellefler

01.07.2022

01.01.2023

4

2022 Veya Müteakip Hesap Dönemlerinde Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı) 500 Bin TL’yi Geçen Gayrimenkul Ve/Veya Motorlu Taşıt, İnşa, İmal, Alım, Satım Veya Kiralama İşlemlerini Yapanlar İle Bu İşlemlere Aracılık Faaliyetinde Bulunan Mükellefler (2022 Yılında Geçecekler İçin Esas Alınacak Süre)

01.07.2023

01.01.2024

5

Kültür Ve Turizm Bakanlığı İle Belediyelerden Yatırım Ve/Veya İşletme Belgesi Almak Suretiyle Konaklama Hizmeti Vermekte Olan Mevcut Otel İşletmeleri

01.07.2022

01.01.2023

6

 

Kültür Ve Turizm Bakanlığı İle Belediyelerden Yatırım Ve/Veya İşletme Belgesi Almak Suretiyle Konaklama Hizmeti Vermek Üzere Yeni Faaliyete Başlayacak Otel İşletmeleri

 

Faaliyete Başladıkları Ayı İzleyen 4. Ayın Başından itibaren

E-Faturaya Geçtikleri Yılı Takip Eden Yıl Başından İtibaren

7

2020 Ve 2021 Hesap Dönemleri İçin 1 Milyon TL Ve Üzeri Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı) Olan, Gerek Kendi Siteleri Gerekse De İnternet Satış Platformları Üzerinden Veya Her Türlü Elektronik Ortamda Mal Veya Hizmet Satışı Gerçekleştiren Mükellefler

01.07.2022

01.01.2023

8

2022 Veya Müteakip Hesap Dönemleri İçin 500 Bin TL Ve Üzeri Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı) Olan, Gerek Kendi Siteleri Gerekse De İnternet Satış Platformları Üzerinden Veya Her Türlü Elektronik Ortamda Mal Veya Hizmet Satışı Gerçekleştiren Mükellefler (2022 Yılında Geçecekler İçin Esas Alınacak Süre)

01.07.2023

01.01.2024

BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK AŞ

 

II- E-FATURA/E-ARŞİV FATURA KAPSAMINDA OLMAYAN MÜKELLEFLERİN E-ARŞİV FATURA DÜZENLEME ZORUNLULUĞU

 

KAPSAMA DAHİL OLMAYAN MÜKELLEFLERİN E-ARŞİV FATURA DÜZENLEME ZORUNLULUĞUNUN KAPSAMI

E-ARŞİV FATURA DÜZENLEME ZORUNLULUĞU KRİTERLERİ

ÖNCEKİ TUTAR

01.03.2022 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK

Vergi Mükellefi Olmayan Nihai Tüketicilere Vergiler Dahil Toplam Tutar

30.000 TL

5.000 TL

Kapsama Dahil Olmayan Vergi Mükelleflerine Vergiler Dahil Toplam Tutar

5.000 TL

Fatura Düzenleme Zorunluluğu Kapsamında Olan (2.000 TL)

*E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Düzenleme Kapsamında Olan Mükellefler, Bu Kapsamda Olmayan Tüm Mükelleflere ve Nihai Tüketicilere E-Arşiv Fatura Düzenlemek Zorundadırlar. Kayıt fatura düzenleyemeyecekler.

**E-Fatura ve E-Arşiv Fatura Düzenleme Kapsamında Olmayan Mükellefler Yukarıdaki Kriterlere Göre E-Arşiv Fatura Düzenleme Zorunluluğu Bulunmaktadır. Bu limitlerin altında kalan faturalar kağıt ortamında düzenlenebilecektir.

 

III- E-İRSALİYE DÜZENLEME ZORUNLULUĞU KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

 

SIRA

E-İRSALİLİYE UYGULAMASINA GEÇİŞ ZORUNLULUĞU

E-İRSALİYE UYGULAMASINA BAŞLAMA TARİHİ

1

E-Fatura Kapsamında Olup Olmadığına Bakılmaksızın, Demir Ve Çelik (GTİP 72) İle Demir Veya Çelikten Eşyaların (GTİP 73) İmali, İthali Veya İhracı Faaliyetinde Bulunmakta Olan Mükellefler (Basit Usul Hariç). Bu kapsama giren mükellefler, e-İrsaliye ile birlikte e-Fatura/e-Arşiv Fatura uygulamasına aynı anda geçeceklerdir.

 

Uygulama Ötedenberi Faaliyeti Olan Mükelleflere Yeni Getirilmesine Rağmen, Tebliğde E-İrsaliyeye Geçme Süresi Özel Olarak Belirlenmemiştir. Değişikliğin Başladığı Ocak Ayını İzleyen 4. Ayın (Mayıs) Başından İtibaren Geçileceği Yorumlanmaktadır

2

E-Fatura Kapsamında Olup Olmadığına Bakılmaksızın, Demir Ve Çelik (GTİP 72) İle Demir Veya Çelikten Eşyaların (GTİP 73) İmali, İthali Veya İhracı Faaliyetinde Bulunmak Üzere Yeni İşe Başlayan Mükellefler (Basit Usul Hariç). Bu kapsama giren mükellefler, e-İrsaliye ile birlikte e-Fatura/e-Arşiv Fatura uygulamasına aynı anda geçeceklerdir.

Faaliyete Başladıkları Ayı İzleyen 4. Ayın Başından İtibaren

 

3

2021 Hesap Döneminde E-Fatura Uygulaması Kapsamında Olan Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı) 10 Milyon TL’yi Geçen Mükellefler

01.07.2022

4

Müteakip Hesap Dönemlerinde E-Fatura Uygulaması Kapsamında Olan Brüt Satış Hasılatı (Veya Satışları İle Gayrisafi İş Hasılatı) 10 Milyon TL’yi Geçen Mükellefler

Belirlenen Tutarın Aşıldığı Yılı İzleyen 7. Ayın Başından İtibaren

BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK AŞ


IV- SEVK EDİLEN MALIN YANINDA ELEKTRONİK SORGULAMA YAPILMASINA İMKAN VERECEK BİLGİLERİ İHTİVA EDEN ÖZEL KODLU BELGELERİN KAĞIT ÇIKTISININ BULUNDURMA ZORUNLULUĞU
 

e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olanlarca, e-Ticaret kapsamında yaptıkları satışlar için düzenlenen ve elektronik ortamda iletilmesi zorunluluğu olan e-Arşiv faturalara konu malların sevki sırasında, malın yanında bulunması gereken belge ( sevk irsaliyesi, e-İrsaliye , irsaliye yerine geçen e-Arşiv Faturanın kağıt çıktısı, ÖKC fatura bilgi fişi belgelerinden herhangi biri) seçeneği artırılmış, bu suretle yapılan satışlarda, malların sevki sırasında, belirtilen belgelerin dışında malın yanında bulunmak üzere format ve standardı Başkanlıkça belirlenen ve bu satışa ilişkin olarak düzenlenen e-İrsaliyenin elektronik ortamda sorgulanmasına, görüntülenmesine, doğrulanmasına imkan veren bilgileri barındıran özel kodlu bir belgeyi de düzenleyebilmesine imkan sağlanmıştır. Bu suretle düzenlenen özel kodlu belgenin malın sevki sırasında malın yanında bulunması yeterli olacaktır.

509 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde ve en son E-İrsaliye Kullanma Kılavuzunda; kullanma zorunluluğu getirilen elektronik belgelerde bulunması zorunlu bilgiler arasında “karekod ve barkod” sayılmakla birlikte, Başkanlığın bu yönde bir belirleme yapması beklenilmektedir.


V- “DÖVİZ VE KIYMETLE MADEN ALIM BELGESİ” İLE “DÖVİZ VE KIYMETLİ MADEN SATIM BELGESİ” E-DÖVİZ ALIM/SATIM BELGESİ KAPSAMINDA ELEKTRONİK BELGE KAPSAMINA ALINMIŞTIR
 

Yetkili müesseseler dahil olmak üzere ilgili mevzuat gereğince döviz alım-satım belgesi düzenleyebilen tüm mükelleflerden aynı zamanda ilgili mevzuat dahilinde kıymetli maden alım/satım yapma yetkisi de bulunanların, döviz ve kıymetli maden alım/satım işlemlerinde 385 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında tek belge olarak düzenlenebilen “Döviz ve Kıymetli Maden Alım Belgesi” ile “Döviz ve Kıymetli Maden Satım Belgesi”ni de e-Döviz Alım/Satım Belgesi uygulaması kapsamında elektronik belge olarak (e-Döviz ve Kıymetli Maden Alım/Satım Belgesi şeklinde) düzenleyebilmesine, muhatabına kağıt veya elektronik ortamda iletilebilmesine ve elektronik ortamda muhafaza edilebilmesine imkan sağlanmıştır.


VI- E-GİDER PUSULASI UYGULAMASINDA DÜZENLEYENİN KAĞIT ÇIKTI ÜZERİNE İMZA ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

e-Gider Pusulası uygulamasında; elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Gider Pusulasının en az bir örnek kâğıt çıktısının sadece muhatabı tarafından ıslak imza ile imzalanması yeterli hale gelmiş olup, düzenleyenin ayrıca kağıt çıktı üzerinde ıslak imza atma zorunluluğu kaldırılmıştır.

 

BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK AŞ

944 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.