Tarih : 20.01.2025
Sayı : BBDAS/2025-23
Konu : 2024 Kasım Dönemi SGK Prim Borçlarının KDV İade Alacağından Mahsubu İle İlgili Duyuru
Yapılan duyuru aşağıdaki gibidir:
“2024/Kasım dönemi SGK Prim borçlarının KDV mahsubunun Vergi Dairesi Müdürlükleri tarafından 24 Ocak 2025 tarihine kadar
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nca, veri tabanında yapılan çalışmalar nedeniyle mükelleflerin, KDV İadesi Risk Analizi Raporlarının süresinde oluşturulmasında ve KDV iade alacaklarının 2024/Kasım dönemi SGK prim borcuna 20/01/2025 tarihine kadar mahsubunda, gecikmeler yaşanabileceğinin belirtilmesi üzerine söz konusu mahsuplara yönelik vade tarihinin bir defaya mahsus olmak üzere 24/01/2025 tarihine kadar uzatılması karar altına alınmıştır.
Bu doğrultuda her ayın 1’i ila 30’u arasındaki çalışmaları karşılığı ücret ödenen 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalı çalıştıran işverenler yönünden, 2024/Kasım ayına ilişkin sigorta prim borcunun katma değer vergisi iade alacağından mahsubu suretiyle ödenmesi halinde vade tarihi 24/01/2025 olarak uygulanacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. “
Söz konusu vade uzatımı;
- Süresinde ve usulüne göre KDV iade alacağından 2024/Kasım dönemi SGK Prim borçlarına süresinde ve usulüne uygun mahsup talebinde bulunan mükelleflerin, bu taleplerinin Vergi Dairesi Müdürlükleri tarafından yerine getirilmesi sırasında, Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerinde yaşanılan sorun nedeniyle, iki kurum arasında yapılan protokolde belirlenen süre içerisinde gerçekleştirilemeyecek olmasından kaynaklanmış olup, mükelleflere ilave mahsup talep etme hakkı getirmemektedir.
- Dolayısı ile Vergi Dairesi Müdürlükleri tarafından KDV iade alacağından 2024/Kasım dönemi SGK Prim borçlarına mahsup işlemlerinin en geç 24/01/2025 tarihine kadar sonuçlandırılarak, aynı süre içinde SGK hesaplarına gönderilmesinden ibaret olacaktır.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
248 kişi tarafından görüntülenmiştir.