Tarih : 19.11.2024
Sayı : BBDAS/2024-177
Konu : YN ÖKC Muafiyet Başvuru Şartları ve Şekli
25 Eylül 2024 tarih 32673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 483)’nde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 566)” ile, perakende satış yapan ve YN ÖKC kullanmak zorunda olan mükelleflerden belirlenen şartları taşıyanların, Gelir İdaresi Başkanlığı’na YN ÖKC muafiyet başvurusu yapabileceği belirtilmektedir.
Buna göre; hesap dönemi sonu itibarıyla;
- Satış veya gayrisafi iş hasılatının 110 milyon TL’yi,
- Bilanço aktif toplamının 110 milyon TL’yi,
- Bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 11 milyon TL’yi
aşması koşullarından en az ikisini sağlayan ve,
- 50’den fazla YN ÖKC’ye sahip olan mükellefler GİB'e yazılı olarak başvurmak suretiyle YN ÖKC Muafiyet yazısı başvurusunda bulanabileceklerdir.
Fikir olması açısından hazırladığımız dilekçe örneği ekte yer almaktadır.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
Konu: YN ÖKC Muafiyet Yazısı Talebi
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞINA
(Uygulama Ve Veri Yönetimi Daire Başkanlığı)
65. Şube - Ödeme Kaydedici Cihaz Müdürlüğü
…………………………. Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ………………….. vergi numaralı mükellefiyiz.
25 Eylül 2024 tarih 32673 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 483)’nde değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 566)” ile aşağıda belirtildiği üzere, perakende satış yapan ve ÖKC kullanmak zorunda olan mükelleflerden belirlenen şartları taşıyanların, Gelir İdaresi Başkanlığı’na YN ÖKC muafiyet başvurusu yapabileceği belirtilmektedir.
“(1) Hesap dönemi sonu itibarıyla satış veya gayrisafi iş hasılatının 110 milyon TL’yi, bilanço aktif toplamının 110 milyon TL’yi, bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 11 milyon TL’yi aşması koşullarından en az ikisini sağlayan ve 50’den fazla YN ÖKC’ye sahip olan, 19/10/2019 tarihli ve 30923 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 509)’nde düzenlenen e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları ile 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde belirtilen e-Defter uygulamasına dahil olan YN ÖKC kullanma mecburiyeti bulunan mükelleflerden, perakende mal satışları ve hizmet ifaları dahil tüm satışlarında elektronik ortamda e-Fatura ve/veya e-Arşiv Fatura düzenlemek üzere GİB’e yazılı olarak müracaat eden ve talepleri uygun görülen mükelleflerin taleplerinin uygun görüldüğünün bildirildiği tarihi takip eden ayın başından itibaren, perakende mal satışları ile hizmet ifalarının belgelendirilmesinde YN ÖKC kullanma mecburiyeti sona erecektir. Bu muafiyet söz konusu koşulları sağlayan ve talepleri uygun görülen mükelleflerce sonradan açılacak şube işyerleri için de geçerli olacaktır. Ancak bu imkandan yararlanılabilmesi için [Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:509)’nde belirtilen e-Fatura Portalı aracılığıyla e-Arşiv Faturası düzenlenmesi hali hariç] düzenlenen e-Arşiv Faturaların bir örneğinin belgenin oluşturulmasını müteakiben; gizliliği, bütünlüğü ve değişmezliği garanti edilerek ve GİB’in erişimine ve sorgulamasına açık olacak şekilde GİB’den e-Fatura saklama hizmeti verme izni bulunan kurumlarda muhafaza edilmesinin sağlanması zorunludur.
Diğer taraftan, mükelleflere e-Arşiv Faturanın düzenlenmesi konusunda GİB’den izin alarak hizmet veren özel entegratör kuruluşlarının, her e-Arşiv Faturanın kendi bilgi işlem sistemleri aracılığıyla oluşturulmasını sağlayacak ve e-Arşiv Raporu ile GİB’e raporlanmasını garanti edecek tedbirleri alması zorunludur.
Bu fıkrada yer alan tutarlar, takvim yılı başından geçerli olmak üzere her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanır. Bu şekilde hesaplanan tutarların %5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz.”
Perakende mal satışları ve hizmet ifaları dahil tüm satışlarımızda elektronik ortamda e-Fatura ve/veya e-Arşiv Fatura düzenlemek istiyoruz.
Bu kapsamda aşağıda yer verilen mali bilgilerimize göre, YN ÖKC muafiyet şartlarına haiz olduğumuzdan dolayı, Perakende satışlarımızla ilgili YN ÖKC kullanmak yerine tüm satışlarımızda E-Arşiv Fatura düzenlemek üzere ÖKC Muafiyet yazısı verilmesini arz ederiz.
Kaşe / imza
* 2023 Satış Hasılatı (110 milyon üzeri): …………………………. TL’dir
* 2023 Bilanço Aktif Toplamı (110 milyon üzeri): …………………..TL’dir
* 2023 Bilanço Ö.Sermaye/Ö.Kaynak Top, (11 mil, üzeri) : …………………… TL’dir
* ÖKC ve Fatura Düzenleyen Satış Noktası Sayısı: ………Adet
NOT: Muafiyet için yukarıda belirlenen büyüklüklerden en az 2 tanesinin sağlanması ve 50’den fazla YN ÖKC ye sahip olunması gerekmektedir.
EKLER:
415 kişi tarafından görüntülenmiştir.