MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

BBDAS/14.04.2025-84-Sanayi İşletmelerinin 2024 Yılına Ait “Yıllık İşletme Cetvellerini” Nisan Ayı Sonuna Kadar Elektronik Ortamda Bildirmeleri Gerekiy

Tarih  : 14.04.2025

Sayı    : BBDAS/2025-84

Konu  : Sanayi İşletmelerinin 2024 Yılına Ait “Yıllık İşletme Cetvellerini” Nisan Ayı Sonuna Kadar Elektronik Ortamda Bildirmeleri Gerekiyor


1- Yasal Düzenleme Ve Bildirim Zorunluluğunun Kapsamı:

 
Bilindiği üzere; 6948 Sayılı Kanun’un;
 
  • 2. maddesi gereği, sanayi işletmelerinin üretim faaliyetlerine başladıktan sonra 2 ay içinde Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'ne kayıt olması zorunludur. Her üretim yapılan yerin ayrı ayrı kaydedilmesi gerekmektedir. 
  • Sanayi Sicil Bilgi Sistemi'ne kayıt yapılan her işletme adına Sanayi Sicil Belgesi düzenlenir. Veriliş tarihi itibariyle Sanayi Sicil Belgesi 2 yılda bir vize yapılır. 
  • 4. maddesi gereği sanayi işletmelerinin faaliyetlerine son vermeleri, ara vermeleri, yeniden üretime başlaması ve verilen bilgilerde değişiklik olması durumlarında 1 ay içinde Bakanlığa (il Müdürlüğüne) bilgi verilmesi zorunludur. 
  • 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunun 4. maddesi gereği ilk müracaatta verilen bilgilerde değişiklik olması durumunda (sanayi işletmesinin sürekli veya geçici olarak kapatılması veya tekrar faaliyete geçmesi, unvan, adres, kapasite raporu güncellemesi/değiştirmesi, makine teçhizat, tescilli sermaye değişikliklerini) 1 (bir) ay içinde İl Müdürlüğüne bilgi verilmesi zorunludur. 
  • Maddesi gereği; sanayi sicile kayıtlı işletmelerin bir önceki yıla ait faaliyetlerini içeren bilgilerin yer aldığı “Yıllık İşletme Cetvelini” her yılın ilk dört ayı içerisinde; 1 Ocak-30 Nisan tarihleri arasında vermeleri zorunluluğu bulunmaktadır. 
  • Maddesi gereğince; 2. ,4. ve 5. maddesinde yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen sanayi işletmeleri hakkında idari para cezası uygulanmaktadır. 
  • 5. Madde uyarınca; yanlış beyanda bulunanlara idari para cezası uygulanmaktadır. 

2- 2024 Yılına Ait Yıllık İşletme Cetvellerinin Elektronik Ortamda Sisteme Girilmesi:
 
  • Sanayi Sicil Belgesine sahip işletmelerin; 2024 yılına ait Yıllık İşletme Cetvelini 30 Nisan 2025 tarihine kadar Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. 
  • Konu ile ilgili olarak Ekim 2014 tarihli ve 29156 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sanayi Sicil Tebliği’nin (SGM 2014/11) 11. Maddesinin 1. Fıkrasında Yıllık İşletme Cetveli bildiriminin; e-devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılacağı hüküm altına alınmıştır. 
  • Buna göre; e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfasındaki e-Hizmetler – İl Müdürlükleri – “Sanayi Sicil İşlemleri” bağlantısından Sanayi Sicil Bilgi Sistemine e-Devlet şifresi ile (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) giriş yapılması gerekmektedir.
  • 30 Nisan 2025 tarihi sonuna kadar verilmesi zorunlu olan 2024 dönemi Yıllık İşletme Cetveli bilgileri https://sanayisicil.sanayi.gov.tr web adresinden ( firma yetkilisi e-devlet şifresi ile ) girilmesi gerekmektedir.
  • Yıllık İşletme Cetveli girişine başlandığı halde “İl Müdürlüğüne Gönder” butonuna basılmayarak gönderme işlemi tamamlanmayan cetveller Kanun’un 5 inci maddesi gereği gönderilmemiş sayılacaktır.
3- Bildirim Zorunluluğunu Yerine Getirmeyenlere Uygulanacak Müeyyideler:
 
6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 5. maddesi gereğince, yıllık faaliyetlerini içeren Yıllık İşletme Cetvelini (Sansic-B) her yılın ilk dört ayı içerisinde https://sanayisicil.sanayi.gov.tr adresinden doldurma ve Sanayi Sicil Belgelerindeki bilgilerde meydana gelen değişiklikleri bildirme zorunluluğu olan sanayi işletmeleri için; 
 
Beyannamelerde meydana gelen değişiklikleri, kapanma ve faaliyete geçme hallerini müddetinde bildirmeyenlere ve 2024 yılına ait Yıllık İşletme Cetvellerini 30 Nisan 2025 tarihine kadar vermeyenlere, 6948 Sayılı Kanunun 9. maddesi gereğince 11.977,00TL,
 
idari para cezası uygulanacaktır.
 

4- Sanayi Sicil Belgesinin İşletmelere Sağladığı Bazı Avantajlar:
 
  • KDV Muafiyeti (Makina ve teçhizat alımı) ve İhracat Kredilerinden Yararlanma
  • İhraç Kayıtlı Mal Tesliminde KDV Terkin/İade Uygulaması
  • Kambiyo Satışlarında BSMV Oranı Sıfır
  • Sanayi Abonesi Tarifesinden Elektrik Faturası Ödeme
  • Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının Desteklerinden Faydalanma
  • Kamu ihale kanunu kapsamında yerli istekli lehine fiyat avantajı
 
Sağlamaktadır.
 
 
Sanayi Sicil Belgesine sahip işletmelerin Yıllık İşletme Cetveli bildirimlerini oluşabilecek yoğunluklar sebebiyle son günlere bırakmadan yerine getirmeleri tavsiye edilmektedir.

- Destek için 09:00-17:00 saatleri arasında 444 61 00’ı arayarak ulaşılabilmektedir.

- İl Müdürlükleri İletişim Bilgileri İçin; https://www.sanayi.gov.tr/iletisim/il-mudurlukleri-iletisim

 
 
Saygılarımızla.
                
                  BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
 

233 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.