Tarih : 10.03.2025
Sayı : BBDAS/2025-57
Konu : UTTS’ye Tabi Taşıtların “Taşıt Tanıma Sistemini” UTTS Yerine Kullanamayacağına Yönelik Duyuru
- UTTS’ye tabi araçların taşıt tanıma sistemini UTTS yerine kullanabileceği şeklinde yorumlanmasının hatalı olduğu,
- Taşıt Tanıma Birimi takılı bulunan araçlarda taşıt tanıma sistemi bulunsa dahi, bütün satışların UTTS kapsamında ve bu belge düzenine uygun olarak yapılması; sistem üzerinden üretilen fişlerin de bu şekilde oluşturulmasının şart olduğu,
- Dolayısı ile, taşıt tanıma sistemine dahil araçların UTTS dışında kalması veya alternatif bir sistem kullanılması mümkün olmadığından, paydaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması için,
belirtilen hususlara riayet etmeleri gerektiği vurgulanmıştır.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
DARPHANE VE DAMGA MATBAASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN
(Taşıt Tanıma Sistemine Dahil Olan Araçların UTTS’ye Tabi Olduğu Hk.)
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nin (Tebliğ) 8/2 maddesinde yer alan ’’(2) UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarının, 7/9/2006 tarihli ve 26282 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili Genel Tebliğ (Seri No: 68)’de belirlenen taşıt tanıma sistemine ilişkin belge düzenine yönelik kurallar çerçevesinde de belgelendirilmesi mümkündür.’’ hükmünün uygulamada farklı şekillerde yorumlandığı, bu durumun tereddütlere ve çeşitli yanlış anlaşılmalara yol açtığı görülmüş olup, bu kapsamdaki yanlış anlaşılmaları gidermek ve mükelleflerce mevzuata aykırı işlem yapılmasını önlemek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği doğmuştur.
Tebliğ’in 8. maddesinin birinci fıkrası uyarınca, UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında taşıtın plaka bilgisi, sistem tarafından YN Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza (ÖKC) otomatik olarak iletilmektedir. Buna bağlı olarak düzenlenen ÖKC fişi, UTTS kapsamında düzenlendiğini açıkça gösterecek bilgileri içermek zorundadır.
Bu fişlerin formatı ve içeriği, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan YN Pompa ÖKC'lerden Düzenlenecek Fiş ve Rapor Formatları Teknik Kılavuzunun 2.1.8.4 başlıklı bölümünde belirtilmiş bulunmaktadır. Buna göre, anılan Kılavuzda, taşıt plaka bilgisinin YN Pompa ÖKC’ye UTTS’den otomatik olarak gönderildiği ve satış tipinin taşıt tanıma olması durumunda, fişlerin içereceği asgari bilgiler belirlenmiş ve örnek UTTS fişine yer verilmiştir.
Bunun gibi, Tebliğ’in 8. maddesinin ikinci fıkrası ile ilgili olarak da uygulamada çeşitli tereddütlerin yaşandığı görülmekte olup, anılan hüküm UTTS kapsamındaki satışların, Seri No: 68 Tebliği’nde belirlenen belge düzenine uygun şekilde de belgelendirilebileceğini ifade etmektedir. Ancak bu hükmün UTTS’ye tabi araçların taşıt tanıma sistemini UTTS yerine kullanabileceği şeklinde yorumlanması hatalıdır.
Seri No: 68 Tebliği’nde yer alan ’’pompalara bağlı ödeme kaydedici cihazlardan otomatik olarak çıkan fişler’’ ifadesi, doğrudan UTTS fişlerine karşılık gelmekte olup, Taşıt Tanıma Birimi takılı bulunan araçlarda taşıt tanıma sistemi bulunsa dahi, bütün satışların UTTS kapsamında ve bu belge düzenine uygun olarak yapılması; sistem üzerinden üretilen fişlerin de bu şekilde oluşturulması şarttır.
Dolayısı ile, taşıt tanıma sistemine dahil araçların UTTS dışında kalması veya alternatif bir sistem kullanılması mümkün olmayıp, paydaşlarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, belirtilen hususlara riayet etmeleri önemle duyurulur.
Bütün paydaşlarımıza önemle duyurulur.
327 kişi tarafından görüntülenmiştir.