MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

BBDAS/07.04.2025-81-2024 Kurumlar Vergisi Beyanname Verme Dönemi Başladı

Tarih  : 07.04.2025

Sayı    : BBDAS/2025-81

Konu  : 2024 Kurumlar Vergisi Beyanname Verme Dönemi Başladı

 

  • 1- 2024 Yılı Kurumlar Vergisi Oranları:

 

FAALİYET ÖZELLİKLERİ VE YILLARA GÖRE UYGULANACAK KURUMLAR VERGİSİ ORANLARI

SIRA NO

YASAL DAYANAK

FAALİYET ÖZELLİKLERİ

2023 YILI (%)

2024 YILI (%)

2025 YILI (%)

1

KVK Md.32/1 - Geçici 10 - Geçici 13

Normal (Kanuni) Orana Tabi Kurum Kazançları

25

25

25

2

KVK Md.32/1 - Geçici 13

Finansal Alanda Faaliyet Gösteren Kurum Kazançları  (Bankalar, 6361 sayılı Kanun  kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri) (1.7.2022'den itibaren verilecek beyannamelere uygulanmak üzere - Geçici-13)

30

30

30

3

KVK Md. 32/6

Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında  %20'den Fazla Oranda İlk Defa Halka Arz Edilen Kurumların Paylarının İlk Defa Halka Arz Edildiği Hesap Döneminden Başlamak Üzere 5 Hesap Dönemine Ait Kurum Kazançları (bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri hariç) (1.1.2021 den itibaren uygulanmak üzere)

23

23

23

4

KVK Md. 32/7

İhracat Yapan Kurumların Münhasıran İhracattan Elde Ettikleri Kurum Kazançları (1.1.2022'den itibaren)

20

20

20

5

KVK Md. 32/8

Sanayi Sicil Belgesini Haiz ve Fiilen Üretim Faaliyetiyle İştigal Eden Kurumların Münhasıran Üretim Faaliyetinden Elde Ettikleri Kazançları (1.1.2022'den itibaren)

24

24

24

6

KVK Md.32/1

Yap-İşlet-Devret Modeli Kapsamında Faaliyette Bulunan Kurum Kazançlarında 1.1.2025 tarihinden itibaren (7524 Sayılı Kanun’un 35’inci Maddesi)

24

25

30

Kurumlarda Geçici Vergi Oranı: Câri vergilendirme döneminin Kurumlar Vergisine mahsup edilmek üzere Gelir Vergisi Kanunu'nda belirtilen esaslara göre ve câri dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödenir. (KVK Md. 32/2)

 ✓

Üretilen malların ihracata isabet eden kısmı için %5’lik indirimden faydalananlara ayrıca üretim nedeniyle %1’lik indirim uygulanmaz (KVK Md.32/8)

 4 ve 5'inci Sıradaki indirimli oranlar, bu madde kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonra kurumlar vergisi oranı üzerine uygulanır.(1.1.2022'den itibaren) (KVK Md. 32/9)

 

* 2024 ve 2025 Yılları için; Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen ve ihracat yapan kurumlar için   = %18  oranı uygulanır. (Halka arz oranı %20’nin üzerinde olduğundan %2, ihracattan dolayı da %5 olmak üzere toplam %7 indirim uygulanır, 25-7= %18 Kurumlar V. Oranı)
 
* 2024 ve 2025 Yılları için; Payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen ve sanayi sicil belgesine haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumlar için   = %24 oranı uygulanır. (Halka arz oranı %20’den fazla olmadığından bu indirim uygulanamaz, sadece üretime yönelik %1 indirim uygulanır)
 
%30 KV Oranı Uygulaması Gereken Finansal Alanda Faaliyet Gösteren Kurumlar:
 
Bankalar: 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’na göre kurulan; mevduat bankaları ve katılım bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarını ifade etmektedir.
 
6361 Sayılı Kanun Kapsamındaki Şirketler: 6361 sayılı Kanun kapsamında kurulan; finansal kuruluş olarak faaliyet gösteren finansal kiralama, faktoring, finansman ve tasarruf finansman şirketlerini ifade etmektedir.
 
Elektronik Ödeme ve Para Kuruluşları:  6493 Sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yetkilendirilen “Elektronik Para Kuruluşları” ile “Elektronik Ödeme Kuruluşları” nı ifada eder. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın internet adresi üzerinde; aktif ödeme kuruluşları https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Temel+Faaliyetler/Odeme+Hizmetleri/Odeme+Kuruluslari adresinde, Elektronik Para Kuruluşları da https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Temel+Faaliyetler/Odeme+Hizmetleri/Elektronik+Para+Kuruluslari adresinde güncel olarak yer almaktadır.
 
Yetkili Döviz Müesseseleri: Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No:2018-32/45) ile belirlenen usul ve esaslara göre faaliyet izni almış, A Grubu Yetkili Müesseseleri ve B Grubu Sınırlı Yetkili Müesseseleri ifade etmektedir.
 
Varlık Yönetim Şirketleri: “Varlık Yönetim Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları İle Devralınacak Alacaklara İlişkin İşlemler Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre tabidirler. Varlık Yönetim Şirketleri; kaynak kuruluşların alacakları ile diğer varlıklarının satın alınması, tahsili, yeniden yapılandırılması ve satılması amacına yönelik olarak faaliyet göstermek üzere Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine göre izin alarak kurulan şirketleri, ifade eder. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun https://www.bddk.org.tr/Kurulus/Liste/82 internet adresinde aktif olanlar ile faaliyet izinleri iptal edilenler ayrı ayrı yer almaktadır.
 
Sermaye Piyasası Kurumları: 6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 35’inci maddesinde sayılan kurumları ifade etmekte olup, aşağıdaki gibidir.
 
Sermaye Piyasası Kurumları

a) Yatırım kuruluşları
b) Kolektif yatırım kuruluşları
c)Sermaye piyasasında faaliyette bulunacak bağımsız denetim, değerleme ve derecelendirme kuruluşları
ç) Portföy yönetim şirketleri
d) İpotek finansmanı kuruluşları
e) Konut finansmanı ve varlık finansmanı fonları
f) Varlık kiralama şirketleri
g) Merkezî takas kuruluşları
ğ) Merkezî saklama kuruluşları
h) Veri depolama kuruluşları
ı) Kuruluş ve faaliyet esasları Kurulca belirlenen diğer sermaye piyasası kurumları
 
Sigorta ve Reasürans Şirketleri: Sigorta Şirketleri Ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş Ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında Türkiye’de kurulan sigorta ve reasürans şirketlerini ifade eder.
 
Emeklilik Şirketleri: Emeklilik Şirketleri Kuruluş ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında kurulan emeklilik şirketlerini ifade etmektedir.
 
Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesindeki Kazançlarda 1.1.2025 Tarihinden İtibaren:
 
7524 sayılı Kanu’un 35’inci maddesi ile yapılan değişikliğe göre; 8/6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilen projeler ile 21/2/2013 tarihli ve 6428 sayılı Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun hükümlerine göre kamu özel iş birliği modeli çerçevesinde yürütülen projelerde sözleşmenin tarafı olarak faaliyette bulunan şirketlerin kurum kazançları üzerinden kurumlar vergisi %30 oranında uygulanacaktır. 
 
Vergiye Uyumlu Mükelleflere %5 Vergi İndirimi:
 
Kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere) gerekli şartları taşıyanların kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5’i, ödenmesi gereken kurumlar vergisinden indirilir.
 
  • 2- 2024 Kurumlar Vergisi Beyanname Verme Süresi:
 
Kurumlar vergisi mükellefleri tarafından 2023 hesap dönemine ilişkin  kurumlar vergisi beyannamesi, 1-30 Nisan 2025 tarihleri arasında Dijital Vergi Dairesi (https://dijital.gib.gov.tr/portal/login) üzerinden elektronik ortamda verilecektir.
 
  • 3- 2024 Kurumlar Vergisi Ödeme Şekli ve Süresi:
 
Hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler, tahakkuk eden kurumlar vergisini 1 – 30 Nisan 2025 tarihleri arasında;
 
- Gelir İdaresi Başkanlığına ait gib.gov.tr internet sitesi (Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden anlaşmalı bankaların kredi/banka kartlarıyla, banka hesabından veya yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi/banka kartlarıyla,
 
- Anlaşmalı bankaların şubelerinden veya alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık vb.),
 
ödeyebileceklerdir.
 
  • 4- Ödenen Geçici Vergilerin Beyanname Üzerinden Mahsubu İle Başka Borçlara Mahsubu ve Nakden İadesi:
 
Bilindiği gibi 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 120 nci maddesine göre üçer aylık dönemler halinde tahakkuk ettirilerek tahsil edilen geçici verginin, yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir/kurumlar vergisinden mahsup edileceği, mahsup edilemeyen tutarın mükellefin diğer vergi borçlarına mahsup edileceği, bu mahsuplara rağmen kalan geçici vergi tutarının da o yılın sonuna kadar yazılı olarak talep edilmesi halinde mükellefe nakden red ve iade edileceği belirtilmiştir.
 
  • 5- Tevkif Yoluyla Kesilen Vergilerin Beyanname Üzerinden Mahsubu İle Başka Borçlara Mahsubu ve Nakden İadesi:
 
Bilindiği gibi 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde; tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsubu ve kalan kısmın iadesi ile geçici verginin mahsup ve iadesi usul ve esasları belirlenmiştir.
 
315 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile, 252 Seri No.lu GV Genel Tebliğinde yapılan değişikliğe göre;
 
-Mahsuben iadede bir limit kısıtlaması bulunmaz,
-2024 yılına ilişkin nakden iadelerde 239.000 TL’ ye kadar YMM raporu aranmaz,
- Aşması halinde 2.405.000 TL’ye kadar olan kısım Tam Tasdik Raporu kapsamında nakden alınabilmesi mümkün iken,
- Bu tutarı aşan nakit iadeler münhasıran vergi incelemesi ile alınabilecektir.
 
Tevkif yoluyla kesilen vergilerin nakden iadesinde esas alınacak hadler, her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanmakta olup,
 
2025 Takvim Yılı için uygulanacak hadler yeniden değerleme oranında artırılarak aşağıdaki gibi belirlenmiş olup, 252 No.lu Tebliğ’de gerekli güncellemeler yapılmıştır:
 
* Tevkif yoluyla kesilen vergilerin nakden iadesinde (tam tasdik yok ise)  340.000 TL,
 
* Mükelleflerle süresinde Tam Tasdik sözleşmesi düzenlemiş Yeminli Mali Müşavirce düzenlenecek Tam Tasdik Raporu bulunması halinde 3.400.000 TL
 
olmak üzere yeniden belirlenmiştir.
 
Tebliğde yer alan “Bu Tebliğde yapılan açıklamalar, geçmiş dönemlere ilişkin olup da henüz sonuçlandırılmamış mahsup ve iade talepleri hakkında da uygulanır.” hükmüne göre; 2025 Takvim Yılı için belirlenen nakden iade hadlerinin, önceki yıllara ait olup henüz sonuçlandırılmamış tevkif yoluyla kesilen vergilerin nakden iadesi işlemlerinde de dikkate alınması gerektiği yorumlanmaktadır.
 
Tevkif yoluyla kesilen vergilerin mahsuben iadesinde bir sınır bulunmazken, nakden iadesinde; YMM tam tasdik raporu durumu da dikkate alınarak, yukarıda belirtilen hadleri aşması halinde, aşan kısım münhasıran vergi inceleme sonucuna göre iade edilmektedir.
 
2024 yılı kurumlar vergisinin, YMM tam tasdik raporuna istinaden nakden iade yapılabilmesi için, iadenin talep edildiği beyannamenin ait olduğu 2024 yılına ilişkin süresinde (31.01.2024 tarihine kadar) bir YMM ile tam tasdik sözleşmesi yapılmış olması ve 2024 yılı tam tasdik raporunun da iadeye ilişkin bilgi ve belgelere yer verilerek raporun vergi dairesine verilmiş olması gerekmektedir.
 
Cari dönem (2025 yılı) için süresinde (31.01.2025 tarihine kadar) tam tasdik sözleşmesi yapılmış olması, 2024 yılına ilişkin kurumlar vergisinin nakden iadesi bakımından bir hüküm ifade etmeyecektir.
 
  • 6- 2024 Yılı Vergilendirme Dönemine İlişkin Yıllık Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Yapılan Değişiklikler:
 
  1. "Kazanç ve İlaveler" kulakçığının "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümünde yer alan;
 
"361" kodlu "Yurt dışı iştirak hissesi satış kazancı (7143 sayılı Kanun 10/13 md.)"
"362" kodlu "Yurt dışı iştirak kazançları (7143 sayılı Kanun 10/13 md.)"
"363" kodlu "Yurt dışı şube kazançları (7143 sayılı Kanun 10/13 md.)"
"364" kodlu "Yurt dışı tasfiye kazançları (7143 sayılı Kanun 10/13 md.)"
satırları kaldırılmıştır.
 
  1. "Kazanç ve İlaveler" kulakçığının "Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler" bölümünde yer alan "466" kodlu "Uludağ Alan Başkanlığına yapılan bağış ve yardımlar ile sponsorluk harcamaları (7432 s. Kanun Mad. 8)" satırından sonra gelmek üzere aşağıdaki satırlar eklenmiştir.
 
- 468 kodlu 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa Yapılan Göre Bağışlar,
- 469 kodlu 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununa Yapılan Göre Bağışlar,
- 470 kodlu 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 471 kodlu 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa Göre Yapılan Bağışlar,
- 472 kodlu 2876 sayılı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 473 kodlu 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 474 kodlu 3388 sayılı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 475 kodlu 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununa Göre Yapılan Bağışlar,
- 476 kodlu 4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanununa Göre Kurulan Ormanlarda, Ağaçlandırma, Bakım ve Koruma Masrafları,
- 477 kodlu 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 478 kodlu 6569 sayılı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına İlişkin Bazı Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 479 kodlu 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Hakkında Bazı Düzenlemeler Yapılmasına Dair Kanuna Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar ile Sponsorluk Harcamaları,
- 480 kodlu 7034 sayılı Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin Kuruluşu Hakkında Kanuna Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 481 kodlu 7430 sayılı Antalya Diplomasi Forumu Vakfı Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 482 kodlu 7439 sayılı Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar,
- 483 kodlu 7512 sayılı Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanununa Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar
 
  1. "Kazanç ve İlaveler" kulakçığının "Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler" tablosunda “402-Bağış ve Yardımlar (KVK Mad. 10/1-c)” satırında yer alan tutarın, “KKEG” tablosunda, “Bağış ve Yardımlar” satırında beyan edilen tutardan yüksek olmaması ile ilgili kontrol konulmuştur.
 
  1. "Kazanç ve İlaveler" kulakçığının "Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler" tablosunda;
a) “460- Sponsorluk Harcamaları (KVK Mad. 10/1-b)(Profesyonel spor dalları)” satırında harcamanın %50’si indirilebilmekte olup, söz konusu satıra bilgi girilmesi halinde, “Ekler” kulakçığı “KKEG” tablosunda, “Sponsorluk Harcamaları (Profesyonel spor dalları)” satırına da bilgi girilmesi gerekmektedir.

b) “461- Sponsorluk Harcamaları (KVK Mad. 10/1-b)(Amatör spor dalları)” satırında harcamanın tamamı indirilebilmekte olup, söz konusu satıra bilgi girilmesi halinde, “Ekler” kulakçığı “KKEG” tablosunda, “Sponsorluk Harcamaları (Amatör spor dalları)” satırına da bilgi girilmesi gerekmektedir.
 
  1. "Kazanç ve İlaveler" kulakçığının "Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler" tablosunda;
a) “402-Bağış ve Yardımlar (KVK Mad. 10/1-c)” satırına bilgi girilmesi halinde, “Ekler” kulakçığı “KKEG” tablosunda, “Bağış ve Yardımlar” satırına da bilgi girilmesi gerekmektedir.

b) “402-Bağış ve Yardımlar (KVK Mad. 10/1-c)” satırında yer alan tutarın, “Ekler” kulakçığı “KKEG” tablosunda, “Bağış ve Yardımlar” satırında beyan edilen tutardan yüksek olmaması ile ilgili kontrol konulmuştur.
 
  1. “Kazanç ve İlaveler" kulakçığının “Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler” tablosunda “406-Yatırım İndirimi İstisnası” satırına bilgi girişi yaparak, Yatırım İndirimi İstisnasından yararlanan mükelleflerin;
a) Mevzuatta belirlenen haddin aşılması durumunda, YMM Yatırım İndirimi İstisnası Tasdik Raporu düzenlenmeleri ve süresi içerisinde vergi dairelerine teslim etmeleri gerekmektedir.

b) Kazancın elverişli olmasına rağmen ilgili yılda Yatırım İndiriminden yararlanılmadığı/kısmen yararlanıldığı durumlarda, yararlanılmayan bu indirim tutarlarının daha sonraki yıllara ait kazançlardan indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.
 
  1. "Vergi Bildirimi" kulakçığında yer alan “Mahsup Edilecek Vergiler” tablosunda;
 
“501-Yabancı Ülkelerde Ödenen Vergilerden Mahsup Edilecek Kısım (KVK 33. mad. göre tevsik edilebilenler)” satırına bilgi girilmesi halinde "Kazanç ve İlaveler" kulakçığının "Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler" tablosunda yer alan “322- Yurtdışı Şube Kazançları” satırına da bilgi girilmesi gerekmektedir. Her iki satırda da bilgi bulunması halinde, (KVK madde 5/1-g) istisnasına konu edilen kazanca ilişkin yabancı ülkelerde ödenen verginin mahsuba konu edilmemesi gerekmektedir.
 
  1. “Ekler” kulakçığı “Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi” kulakçığına;

a) Bilgi girişi yaparak Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndiriminden yararlanan mükelleflerin, taahhüt edilen sermaye artırımı tutarının nakit olarak şirketin banka hesabına fiilen yatırıldığına ilişkin, bu işlemleri içeren ve ilgili banka şubesi tarafından onaylanmış banka hesap özetini, kağıt ortamında veya elektronik ortamda ilgili dönem KV beyannamesi verme süresi içerisinde KV yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine ibraz etmeleri gerekmektedir.

b) Bilgi girilmesi halinde, “Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi (KVK madde 10/1-ı)” tutarının hesaplanmasında TCMB tarafından yararlanılan yıl için en son açıklanan ticari krediler faiz oranının dikkate alınacak olması nedeniyle, yıllık hesap dönemi itibarıyla bu indirimden yararlanılması mümkün bulunduğundan KGV beyannamesinde bu indirimden yararlanılmaması gerekmektedir.
 
  1. "Ekler" kulakçığında yer alan "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" tablosunda bulunan;
 
"6736 s.K kapsamında oluşan KKEG"
"7143 s.K. kapsamında oluşan KKEG"
satırları bu tablodan kaldırılmıştır.
 
  1. "Ekler" kulakçığında yer alan "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" tablosuna “Emisyon Prim Kazancı (KVK Mad. 5/1-ç) satırı eklenmiştir. Ayrıca;
 
  1. a) “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” tablosunda 319- Emisyon Primi Kazancı (KVK Mad. 5/1-ç) satırına veri girilmesi halinde, istisnaya konu tutarın, bilanço hesaplarında “520. Hisse Senedi İhraç Primleri” hesabında gösterilmesi gerekmektedir.
 
  1. b) “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” tablosunda 319- Emisyon Primi Kazancı (KVK Mad. 5/1-ç) satırına bilgi girilmişse, "Ekler" kulakçığında yer alan "Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler" tablosunda 319- Emisyon Primi Kazancı (KVK Mad. 5/1-ç) satırına da bilgi girilmesi gerekmektedir.
 
  1. "Ekler" kulakçığına “KVK 5/1-ı Maddesine Göre Eğ.Öğ.Kur.İle Öz.Kreş ve Gün.Bakım ile Rehabilitasyon Mrkz. Kazancı İstisnasına İlişkin Bilgiler” tablosu eklenmiştir.
 
  1. "Ekler" kulakçığına “Yatırım İndirimi Tablosu” eklenmiştir:
 
“Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler” tablosunda “Yatırım İndirimi” veya “Ek Bilgiler” kulakçığında “GVK Mülga Madde 19 Kapsamında Gelecek Yıla Devreden Yatrım İndirimi İstisnası” veya “GVK Geçici Madde 61'e Göre Tevkifata Tabi Gelecek Yıla Devreden Yatırım İndirimi İstisnası” satırlarından herhangi birine veri girilmesi halinde, bu tablonun doldurulması gerekmektedir.
 
  1. "Ekler" kulakçığında yer alan "Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar" tablosunda 55 kodlu satırda yer alan "Bilişim Vadisi Teknoloji Geliştirme Bölgesi" ile 80 kodlu satırda yer alan "Bilişim Vadisi Teknoloji Geliştirme Bölgesi" aynı olup mükerrerlik olmaması için 80 kodlu satır kaldırılmıştır.
 
 
  1. "Ekler" kulakçığında yer alan "Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar" tablosunda bulunan "Teknoloji Geliştirme Bölgesi" sütununa aşağıda yer alan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri eklenmiştir:
 

Kod

Bölge Adı

Üniversite

İl

Yıl

80

Aksaray Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Aksaray Üniversitesi

Aksaray

2021

92

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Boğaziçi Üniversitesi

İstanbul

2023

 
  1. "Ekler" kulakçığında yer alan "Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar" tablosunda 86 kodlu satırda yer alan "Kırklareli Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi"nin yılı sütununda yazan "2023" ibaresi "2018" olarak güncellenmiştir.
 
  1. "Ekler" kulakçığında "Ayrıntılı Bilanço ve Ayrıntılı Gelir Tablosu" "Banka"nın "Solo Gelir Tablosu"nda yer alan;
a) "23.2 Ertelenmiş Vergi Gider Etkisi (+)" satırı "23.2 Ertelenmiş Vergi Gider Etkisi (-)" olarak düzeltilerek "Dönem Net Karı/Zararı" satırını negatif yönlü etkileyecek şekilde formülize edilmiştir.

b) "23.3 Ertelenmiş Vergi Gelir Etkisi (-)" satırı "23.3 Ertelenmiş Vergi Gelir Etkisi (+)" olarak düzeltilerek "Dönem Net Karı/Zararı" satırını pozitif yönlü etkileyecek şekilde formülize edilmiştir.
 
  1. "Ekler" kulakçığında "Ayrıntılı Bilanço ve Ayrıntılı Gelir Tablosu" "Katılım Bankaları"nın "Gelir Tablosu"nda yer alan,
a) "18.2 Ertelenmiş Vergi Gider Etkisi (+)" satırı "18.2 Ertelenmiş Vergi Gider Etkisi (-)" olarak düzeltilerek "Sürdürülen Faaliyetler Dönem Net Karı/Zararı" satırını negatif yönlü etkileyecek şekilde formülize edilmiştir.

b) "18.3 Ertelenmiş Vergi Gelir Etkisi (-)" satırının "18.3 Ertelenmiş Vergi Gelir Etkisi (+)" olarak düzeltilerek "Sürdürülen Faaliyetler Dönem Net Karı/Zararı" satırını pozitif yönlü etkileyecek şekilde formülize edilmiştir.
 
  1. "Ekler" kulakçığında yer alan “Kurum Ortaklarına ve Yönetim Kurulu Üyelerine İlişkin Liste” Tablosuna “Yurtdışı Mukimi Kişinin Uyruğu” kolonu eklenmiştir.
 
  1. "Ekler" kulakçığında yer alan “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bilgiler” tablosunda yer alan “Nisan 2024 İtibariyle Güncel Bilgi İçermelidir’’ ifadesi “Nisan 2025 İtibariyle Güncel Bilgi İçermelidir’’ şeklinde güncellenmiştir.
 
  1. "Ekler", "Ayrıntılı Bilanço ve Ayrıntılı Gelir Tablosu" “Tek Düzen Hesap Planı” kulakçığının “Aktif” ve “Pasif” sekmelerinde yer alan "Enflasyon Düzeltmesi Sonrası Cari Dönem" sütunları kaldırılmıştır.
 
  1. "Ek Bilgiler" kulakçığında yer alan "G.V.K. 40. Mad. Gereği İhracatta Götürü Gider Uygulamasından Yararlandınız Mı?" sorusu ve "Evet", "Hayır" seçenekleri bu alandan kaldırılmıştır.
 
  1. “Ek Bilgiler” kulakçığında “Gelecek Yıla Devreden Toplam Yatırım İndirimi İstisnası” satırında bilgi bulunması halinde, izleyen dönem kazancı elverişliyse, sistem tarafından indirim yapılabilecektir.
 
Saygılarımızla.
 
                   BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.

4398 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.