Tarih : 02.06.2025
Sayı : BBDAS/2025-108
Konu : 7440 Sayılı Kanun Kapsamında Yapılandırılan Borçların 24 Eşit Taksitte Ödenmesi Seçeneğini Tercih Edenlere İlişkin Duyuru
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet adresi üzerinden yapılan 30/05/2025 tarihli duyuru aşağıdaki gibidir:
7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan ve taksit ile ödeme seçeneğini tercih eden mükellefler için yapılandırılan borçların taksit ödemeleri devam etmekte olup yapılandırılan borçların 24 üncü taksit ödemesi için son gün 2 Haziran 2025.
Yapılandırılan borçlarını, 24 eşit taksit ile ödeme seçeneğini tercih ederek ödeyen mükelleflerin, 7440 sayılı Kanunun sağlamış olduğu imkanlardan yararlanmaları için iki önemli hususa dikkat etmesi gerekmektedir. Buna göre;
- Başvuru sırasında yapılandırılan borçların 24 eşit taksitte ödeme seçeneğini tercih etmiş olup, Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanmaya devam etmesine rağmen ödenmesi gereken taksitlerden, bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda söz konusu Kanun ihlal edilmiş sayılmaktadır.
Bu kapsamda, yapılandırmanın ihlal olmaması için 2025 yılında, yapılandırılan borçların üç taksitini süresinde ödememiş veya eksik ödemiş olan mükelleflerin, Mayıs ayında ödenmesi gereken 24 üncü taksit ödemesini 2 Haziran 2025 (31 Mayıs 2025 tarihinin resmi tatile rastlaması nedeniyle) Pazartesi gününe kadar yapması gerekmektedir.
- Kanunun getirdiği imkanlardan yararlanılmaya devam edilmesine rağmen, bir takvim yılında (2023, 2024 ve 2025 yıllarında) üç veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda; ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti (31 Mayıs 2025 tarihini) izleyen ayın sonuna kadar yani 30 Haziran 2025 tarihine kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır.
Bu nedenle, yapılandırmanın ihlal olmaması için taksitlerin süresinde ödenmesi gerekmektedir.
Mükellefler taksit ödemelerini;
- Başkanlığımıza ait (gib.gov.tr) internet adresi (Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil Uygulaması) üzerinden;
- Anlaşmalı bankaların kredi kartları ile
- Anlaşmalı bankaların banka kartları veya banka hesabından,
- Yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla,
- Şubelerinden,
- Alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.),
- Vergi dairesi veznelerinden,
yapabilirler.
İnternet üzerinden yapılacak ödemelerde herhangi bir mağduriyetin oluşmaması adına tarayıcıya gib.gov.tr adresi yazılarak giriş yapılması önem arz etmektedir.
Saygılarımızla.
BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
223 kişi tarafından görüntülenmiştir.