MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06

BBDAS/02.03.2026-48-2025 Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinde Yapılan Değişiklikler

Tarih  : 02.03.2026

Sayı    : BBDAS/2026-48

Konu  : 2025 Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinde Yapılan Değişiklikler

 

Gelir İdaresi Başkanlığı Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılan 1 Mart 2026 tarihli duyurularda, 2025 yılına ait Gelir Vergisi Beyanname verme döneminin başladığı açıklanmış olup, beyannamede yapılan değişikliklerin neler olduğuna yönelik duyurular aşağıdaki gibidir:
 
  • Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinde Yapılan Değişiklikler, 
  • Beyana Tabi Geliri Sadece Ücret, Gayrimenkul Sermaye İradı, Menkul Sermaye İradı ile Diğer Kazanç ve İratlardan İbaret Olanlar İçin Gelir Vergisi Beyannamesinde Yapılan Değişiklikler,
 
 
2025 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI
 
2025 takvim yılında elde edilen ticari, zirai veya mesleki kazançlar ile bu kazançların yanında “gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücret, diğer kazanç ve irat” geliri elde eden mükelleflere yönelik  "Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi" kullanıma açılmıştır.
 
2025 yılı vergilendirme dönemine ait ticari, zirai veya serbest meslek kazançları ile varsa diğer kazançlara (gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücret ile diğer kazanç ve irat) ilişkin verilmesi gereken “Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi”nin beyan dönemi başlamıştır.
 
Beyannamelerini e- Beyanname sisteminden verecek olan mükelleflerimizin Dijital Vergi Dairesi uygulaması üzerinden “Gerekli Programlar” menüsü altında yer alan Beyanname Düzenleme Programı'nı indirerek güncellemeleri gerekmektedir.
 
 
 
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 
      1. 329 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, “Kazanç Bildirim Detayı” kulakçığında bulunan “Serbest Meslek Kazancına İlişkin Bildirim” başlığı altındaki “Engellilik İndirimi” satırına girilecek olan tutarların aşağıdaki gibi hesaplanması gerekmektedir.
 
Birinci derece engelliler için : 9.900,00*12= 118.800,00

İkinci derece engelliler için : 5.700,00*12= 68.400,00

Üçüncü derece engelliler için : 2.400,00*12= 28.800,00
 
  1. 329 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyan gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayrisafi tutarları toplamı 2025 yılı vergilendirme dönemi için 1.200.000,00 TL’yi aşanlar GMSİ istisnasından faydalanamaz. Bu durumda olanlar GMSİ istisnası tutarına SIFIR yazmalıdır. 
  1. 329 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, “Kazanç Bildirim Detayı” kulakçığında bulunan “Serbest Meslek Kazancına İlişkin Bildirim” başlığı altındaki “GVK 18 inci Madde Kapsamında Serbest Meslek Kazançlarına İlişkin Bildirim” tablosunun “Kar (Hisseye İsabet Eden Tutar)” sütununa ilişkin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamındaki beyan sınırı 4.300.000,00 TL olarak belirlenmiştir. 
  1. “Vergi Bildirimi” kulakçığında bulunan “Hesaplanan Vergi İndirimi Tutarı (GVK Mükerrer 121)” satırına girilebilecek en yüksek tutar 332 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, 1/1/2026 tarihinden itibaren 12.000.000,00 TL olarak belirlenmiştir. 
  1. 329 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile , “Kazanç Bildirim Detayı” kulakçığında bulunan “Diğer Kazanç ve İratlara İlişkin Bildirim” tablosunda;
 
 “Kazancın Türü” madde 80.2, 80.3, 80.4, 80.5, 80.6 olması durumunda “Değer Artış Kazançları” alanında bulunan istisna tutarı 120.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
 
 “Kazancın Türü” madde 82.1, 82.2.1, 82.3, Md.82.4 için “Arızi Kazançlar” alanında bulunan istisna tutarı 280.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
 
  1. 329 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, “Kazanç Bildirim Detayı” kulakçığında bulunan “Gayrimenkul Sermaye İratlarına İlişkin Bildirim” tablosunun “Türü” sütununda yer alan “Mesken” kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı 47.000,00 TL olarak belirlenmiştir.
  1. “Kazanç Bildirim Detayı” kulakçığında bulunan “Menkul Sermaye İratlarına İlişkin Bildirim” tablosundaki;
 
 606, 607, 608 numaralı irat türlerinin (kar paylarının) beyanında “Kesilen Gelir Vergisi” alanına yazılacak tutar gayri safi iradın %15’inden fazla olmamalıdır.
 
 610, 611, 612, 613 numaralı irat türlerinin (kar paylarının) beyanında “Kesilen GelirVergisi” alanlarına tutar girişi yapılmamalıdır.
 
603 numaralı irat türü beyanında “Kesilen Gelir Vergisi” alanına yazılacak tutar gayrisafi iradın %10’undan fazla olmamalıdır.
 
 618 numaralı irat türü beyanında "İhraç Tarihi" 31/12/2005 tarihinden büyük olmamalıdır.
 
  1. “Vergi Bildirimi” kulakçığında bulunan “Asgari Ücret İstisnası (GVK 23/18 madde kapsamında ücret geliri beyan edenlerce doldurulacaktır.)” satırına girilebilecek en yüksek tutar 2025 yılı için 45.151,21 TL olarak belirlenmiştir.
  1. “Gelir Bildirimi” kulakçığında bulunan “Beyan Edilecek Gelirlerden İndirim” tablosundaki “İndirim Türü” sütununa; “2690 sayılı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanuna göre yapılan nakdî bağış ve yardımlar” eklenmiştir. 
  1. 329 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre, “Kazanç Bildirim Detayı” kulakçığındaki “İstisna Edilen Kazançlara İlişkin Bildirim” tablosunun “Türü” sütununda yer alan “Genç girişimcilerde kazanç istisnası (GVK Mük. Md. 20)” tutarı 1/1/2025 tarihinden itibaren elde edilen gelir ve kazançlara uygulanmak üzere 330.000,00 TL olarak belirlenmiştir. 
  1. “Kazanç Bildirim Detayı” kulakçığında bulunan “Ücretlere İlişkin Bildirim” başlığı altındaki “Ücretlere İlişkin Bildirim” tablosunda kesintili ücret bulunmadığında, toplam ücret matrahı 2025 yılı için 265.256,04 TL'yi geçmiyorsa beyana dahil edilmemelidir. 
  1. “Ekler” kulakçığında yer alan “Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazançlar” tablosundaki “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” sütununa;
 
 “Ankara Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi Ek Alanı”
 “Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi”
 “Eskişehir Teknik Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü Ek Alanı”
 “Bartın Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi”
 “Bingöl Teknoloji Geliştirme Bölgesi”
 “Amasya Teknoloji Geliştirme Bölgesi”
 “Alanya Teknoloji Geliştirme Bölgesi”
 “İstanbul Finans ve Teknoloji Üssü Teknoloji Geliştirme Bölgesi”
 
eklenmiştir.
 
  1. 7566 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 74 üncü maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde yer alan “Kiraya verilen mal ve haklar” ibaresi “Konutlar hariç olmak üzere kiraya verilen mal ve haklar” şeklinde değiştirilmiştir. 
  1. “Ekler” kulakçığında yer alan İndirimli Gelir Vergisi Tablosunun “Teşvik Belgesinin Hangi Karara Göre Düzenlendiği” seçmeli alanına 2025/9903 satırı eklenmiştir. 
  1. 30.12.2025 tarihli ve 33123 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 49 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği uyarınca, Kazanç bildirim Detayı Kulakçığında İstisna Edilen Kazançlara İlişkin Bildirim Tablosunda yer alan Sınai Mülkiyet Haklarında İstisna, Türk Uluslararası Gemi Siciline Kayıtlı Gemilerin İşletilmesinden ve Devrinden Sağlanan Kazanç İstisnası, Serbest Bölgelerde Elde Edilen Kazanç İstisnası ve Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazanç İstisnası tutarlarının her birinin 500.000,00 TL’yi aşması halinde,
 
- Gelir Bildirimi kulakçığındaki Beyan Edilecek Gelirden İndirim tablosunda yer alan Türkiye’den yurtdışı mukim kişi ve/veya kurumlara verilen eğitim, sağlık, yazılım ve mühendislik hizmetlerine ilişkin (GVK Madde 89/13) indirim tutarlarının her birinin
500.000,00 TL’yi aşması halinde,
 
- AR_GE İndirimi (5746 sayılı Kanununa göre Mad.3), AR_GE İndirimi (5746 sayılı Kanununa göre Mad.3/A), Tasarım İndirimi (5746 sayılı Kanununa göre Mad.3) tutarlarının her birinin 500.000,00 TL’yi aşması halinde,
 
-Diğer İstisnalar ve Diğer İndirimler tutarları ayrı ayrı veya toplamının 1.000.000,00 TL’yi aşması ya da birden fazla istisna ve indirim toplamının 1.000.000,00 TL’yi geçmesi halinde,
 
- Vergi Bildirimi kulakçığında yer alan KVK’nın 32/A maddesi kapsamında indirimli gelir vergisi uygulamasında tutar sınırı olmaksızın ilgili mevzuat hükümlerine uygun olduğunun yeminli mali müşavirlerce düzenlenecek tasdik raporu ile tasdik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
 
Duyurulur
 
2025 YILLIK GELİR VERGİSİ (GMSİ + MSİ + ÜCRET + DKİ) BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI
 
2025 yılı vergilendirme dönemine ait gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, ücret ile diğer kazanç ve iratlardan ibaret olan mükellefler için "Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi  (GMSİ + MSİ+ ÜCRET+ DKİ)"  beyan dönemi başlamıştır. Beyannamelerini e- Beyanname sisteminden verecek olan mükelleflerimizin Dijital Vergi Dairesi uygulaması üzerinden “Gerekli Programlar” menüsü altında yer alan Beyanname Düzenleme Programı'nı indirerek güncellemeleri gerekmektedir.

 
2025 YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
 
(Beyana Tabi Geliri Sadece Ücret, Gayrimenkul Sermaye İradı, Menkul Sermaye İradı ile Diğer Kazanç ve İratlardan İbaret Olanlar İçin)
 
  1. “İstisna, Safi İrat, Gider Bilgileri” kulakçığının “Gerçek Gider Türleri” tablosunda yer alan 103 Kodlu “Kiraya verilen Mal ve Haklara İlişkin Borçların Faizleri (74- 4/a)” satırı “Konutlar Hariç Olmak Üzere Kiraya verilen Mal ve Haklara İlişkin “Kiraya verilen Mal ve Haklara İlişkin Borçların Faizleri (74- 4/a)” olarak değiştirilmiştir. 
  1. “Vergi Bildirimi” kulakçığında bulunan “İndirimler” tablosundaki “Türü” sütununa; “2690 sayılı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanuna göre yapılan nakdî bağış ve yardımlar” satırı eklenmiştir. 
  1. “Menkul Sermaye İradı Gelirlerinize İlişkin Bilgiler” kulakçığında:
 
 606, 607, 608, 623 numaralı irat türlerinin beyanında “Kesilen Gelir Vergisi” alanına yazılacak tutar gayri safi iradın %15’inden fazla olmamalıdır.
 
 610 numaralı irat türü için “İstisna Tutarı” girişi yapılmamalıdır.
 
 610, 611, 612, 613 numaralı irat türlerinin beyanında “Kesilen Gelir Vergisi” alanına tutar girişi yapılmamalıdır.
 
 616, 623, 624, 625 numaralı irat türlerinin beyanında “İhraç Tarihi” alanına giriş yapılmamalıdır.
 
  1. “Ücret Gelirleriniz” kulakçığında bulunan “Ücret Gelirlerinize İlişkin Bilgiler” tablosunda kesintili ücret bulunmadığında, toplam ücret matrahı 2025 yılı için 265.256,04 TL'yi geçmiyorsa beyana dahil edilmemelidir. 5. “Vergi Bildirimi” kulakçığında bulunan “Asgari Ücret İstisnası (GVK 23/18 madde kapsamında ücret geliri beyan edenlerce doldurulacaktır.)” satırına girilebilecek en yüksek tutar 2025 yılı için 45.151,21 TL olarak belirlenmiştir.
 
Duyurulur.
 
Saygılarımızla.
                
                  BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
(!) Sirkülerimiz yayımlandığı tarih itibariyle; ilgili olduğu mevzuat düzenlemelerinin duyurulmasına yönelik genel açıklamalar içermektedir. Mevzuat düzenlemeleri karşısında, her olayın kendine has özellikleri ile birlikte değerlendirilerek getireceği yükümlülükler veya sağlayacağı avantajlar titizlikle değerlendirilmelidir. Mevzuat değişiklikleri üzerine yapılabilecek yorum, eleştiri veya tavsiyeler önemli görülen konulara dikkat çekmeye yönelik olup, uygulamada ilgili kurum veya kuruluşların belirlediği usul ve esaslara göre işlem yapılması esastır. Konularında uzman kadrolarımızdan olaya özgü ilave görüş alınmadan, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zarar ve yükümlülüklerden yazar veya müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.

219 kişi tarafından görüntülenmiştir.

BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

BİZDEN HABERLER


© Copyright 2016-2026 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.
Web Tasarım : GWT