MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2020-159-KDV Oranı İndirilen Mal Ve Hizmetler

Tarih              : 05.08.2020

Sayı                : 2020-159

Konu             : KDV Oranı İndirilen Mal Ve Hizmetler

 

31.07.2020 tarih ve 31202 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’nda; 24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak KDV Oranlarının Tespitine İlişkin Karar’a eklenen Geçici 6. Maddeye göre çeşitli mal teslimi ve hizmet ifalarında KDV oranları 31.07.2020 tarihinden 31.12.2020 tarihine kadar uygulanmak üzere indirilmiştir.
 
Cumhurbaşkanı Kararı ile; yukarıda belirtilen tarihler arasında uygulanmak üzere, bazı mal ve hizmetlerde %18 olan oran %8’e, %8 olan oran ise %1’e indirilmiştir.
 
Cumhurbaşkanı Kararı’nın uygulanmasına ilişkin tereddüt edilen hususlara aşağıda başlıklar halinde yer verilmekle birlikte, KDV oranı indirilen mal teslimleri ve hizmet ifalarına ilişkin tablo sirkülerimizin sonunda yer almaktadır.


1- Mal Teslimi Veya Hizmetin İfa Edildiği Tarih İle Faturanın Düzenleneceği Tarihte KDV Oranının Farklı Olması Durumunda Hangi Oranın Esas Alınacağı Hususu:
 
İndirimli KDV oranlarının 31.07.2020 tarihinden itibaren uygulanacak olması nedeniyle, 30.07.2020 tarihi ve öncesinde mal teslimi veya hizmetin ifa edilmiş olması durumunda, 7 gün içinde (ait olduğu ayı aşmamak üzere) düzenlenecek faturalarda, hangi KDV oranının esas alınacağı konusunda tereddütler oluşmaktadır.
 
Katma değer vergisinde vergiyi doğuran olay tahakkuk esasına bağlı olduğundan, diğer bir ifadeyle mal teslimi veya hizmet ifasının gerçekleştiği tarihte geçerli olan KDV oranlarının uygulanması gerektiği genel prensip olmakla birlikte, gerek KDV Genel Uygulama Tebliğinde gerekse verilen özelgelerde fatura düzenlendiği tarihte geçerli olan oranın uygulanması gerektiği yönünde belirlemeler yapılmıştır.
 
(!) Sirkülerlerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.
 
11 Seri No.lu “KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair  Genel Tebliğ”de yer alan mal teslimi ve fatura düzenleme tarihlerinin farklı olması durumunda hangi tarihte geçerli olan oranının uygulanacağına ilişkin düzenlemede;
 
“… Konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınacaktır. Dolayısıyla faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan oran esas alınarak hesaplanan KDV'de, konutun fiilen teslim edildiği tarihte geçerli olan KDV oranına göre herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır… “
 
denilmek suretiyle, fatura düzenleme tarihindeki oranın esas alınacağı yönünde uygulamaya yön verilmiş bulunmaktadır.
 
Yine; Gelir İdaresi Başkanlığınca verilen ve aşağıda yer verilen bazı özelgelerde, sürekli devam eden işlerde faturanın, aylık tutar üzerinden izleyen yedi günde kesilebileceği belirtilmektedir. Hakedişe bağlı hizmet ifalarında da, hakedişin tutanağa bağlandığı tarihte vergiyi doğuran olayın gerçekleşeceği belirtilerek, takip eden 7 gün içinde fatura düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından aksine bir düzenleme yapılıncaya kadar, faturanın düzenlendiği tarih itibariyle geçerli olan KDV oranının uygulanması gerektiği düşünülmektedir.


2- Hakedişe Bağlı Hizmet İfalarında Vergiyi Doğuran Olay ve Uygulanacak KDV Oranının Belirlenmesi:
 
KDV Genel Uygulama Tebliğinin “Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi”  başlıkla (I/Ç-1.) bölümünün son paragrafında;
 
“…Hakedişli işlemlerde, verilen hizmet sebebiyle elde edilen hakediş bedeli için hakedişin tahakkuk ettiğini belgeleyen kabul tutanağının düzenlendiği bir diğer ifade ile hakediş raporunun onaylandığı tarihte vergiyi doğuran olay gerçekleşir…”  denilmektedir.
 
Vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihten itibaren 7 gün içinde yukarıda belirtilen esaslara göre faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranına göre fatura düzenlenmesi gerektiği düşünülmektedir.


3- Yeme-İçme Hizmetlerinde Uygulanacak KDV Oranının Belirlenmesi:

 
      3.1. KDV Oranı %18’den %8’e İndirilen Yeme-İçme Hizmetlerinde:
 
24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na ekli (II) sayılı listenin “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün 24’üncü sırası kapsamı dışındaki yeme-içme hizmetlerinde (alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç) %18 olan oran %8’e indirilmektedir.
 
Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler ile birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalarda verilen yeme içme hizmetleri dahil (alkollü içeceklerde genel oran uygulanacak) bu kapsamda yer almaktadır.
 
Yine her türlü organizasyon kapsamında (düğün, toplantı, iftar vb.) verilen yeme-içme hizmetlerinde de %18 olan KDV oranı %8’ e indirilmektedir.
 
       3.2. KDV Oranı %8’den %1’e İndirilen Yeme-İçme Hizmetlerinde:
 
24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na ekli (II) sayılı listenin  “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER” bölümünün; 24’üncü sırasında yer alan yeme-içme hizmetlerinde %8 olan KDV oranı %1’e indirilmiştir.
 
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 13.07.2011 tarih B.07.1.GİB.4.42.16.02-KDV-2-1666-52 sayılı özelgede;
 
“…Bu hüküm çerçevesinde, Şirketinizce özel bir hastaneye sunulan yemek hizmeti, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin (B) bölümünün 24 üncü sırası kapsamında % 8 oranında katma değer vergisine tabidir...” denildiğinden, %8 KDV oranına tabi bu kapsamda verilen yeme-içme hizmetlerinde de KDV oranı %1’ indirilmiş olmaktadır.
 
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 12.02.2019 tarih 39044742-130[Özelge]-132900 sayılı özelgede;
 
“…Söz konusu özelge talep formu eki, … Kamu …Kurumu ile firmanız arasında imzalanan "24 Ay Süreli Malzeme Dahil Yemek Pişirme, Dağıtım ve Sonrası Hizmetleri Hizmet Alımı" sözleşmesinin incelenmesinden; yemek işinde çalıştırılacak personel alımı ile yemek öğünleri bedellerinin ayrı ayrı olarak belirlenmesine rağmen yapılan işin bir bütün olarak yemek işi olduğu anlaşılmaktadır.
 
Buna göre, … Kamu … Kurumuna firmanız tarafından verilen söz konusu hizmet "Yemek Servis ve Organizasyon Hizmetleri" kapsamında değerlendirilerek (% 8) KDV'ye tabi tabi tutulması ve hizmet bedeli üzerinden (5/10) oranında oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir…”
 
denildiğinden, bu kapsamda verilen yeme-içme hizmetlerinde de KDV oranı %1’e indirilmekle birlikte tevkifat uygulamasına da devam edilecektir.
Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 26.07.2013 tarih 73903997-130[28-2012 /28]-147 sayılı özelgede;
 
“… Öte yandan, işletmeler tarafından müşterilerine tabldot usulü yemek verilmesi, tabldota dahil yiyecek türleri faturada ayrı gösterilse dahi KDV Kanununun 4. maddesine göre hizmet sayılması gereken bir işlemdir. Bu çerçevede tabldot yemeğin bir parçası niteliğindeki ekmeğin verilen hizmetten ayrı tutulması ve teslim hükümlerine göre vergilendirilmesi mümkün değildir.
 
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, Şirketinizce imal edilen yemeklerin tabldot usulü müşterilerinize satışı sırasında tabldota dahil olan ekmekler düzenlenen faturalarda ayrı ayrı gösterilseler bile, tabi oldukları ayrı katma değer vergisi oranlarına göre değil, toplam hizmet tutarı içinde dikkate alınarak %8 oranında katma değer vergisine tabi olacaktır…”
 
denildiğinden, yemek ile birlikte verilen ekmek, yoğurt, tatlı, ayran vb. ürün teslimlerinde de faturada ayrı gösterilseler dahi ait oldukları KDV oranı yerine, ana hizmet olan yeme-içme hizmeti kapsamında değerlendirilerek %1 orana tabi olacağı anlaşılmaktadır.


4- Yolcu Taşımacılığı ve Servis Taşımacılığı Hizmetlerinde Uygulanacak KDV Oranı:
 
Yolcu taşımacılığı hizmeti denildiğinden; her türlü nakil vasıtası ile yolcu taşımacılığı hizmetleri ile çok açık olmamakla birlikte servisle yolcu taşımacılığı hizmetlerinde de  %8 KDV  oranının uygulanması gerektiği yönünde yorumlanmaktadır.
 
Taksi, VIP, tur hizmet/organizasyon vb. hizmetlerin de yolcu taşıma hizmeti kapsamında olduğu değerlendirilmektedir.
 
Taksi, VIP, tur hizmet/organizasyonları ve servis taşımacılığının bu kapsamda olup olmadığı yönünde tereddüt devam ettiğinden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın açıklama veya tebliğ ile uygulamaya yön vermesi beklenilmektedir.


5- KDV Oranı İndirilen Mal Ve Hizmetlere İlişkin Tablo:
 
31.07.2020 tarihinden 31.12.2020 tarihine kadar uygulanacak KDV indirimine esas mal teslimleri ve hizmet ifalarına ilişkin hazırlanan tabloya sayfanın üzerinde yer alan "PDF Olarak İndirmek İçin Tıklayın" sekmesinden ulaşılabilecektir.  


Cumhurbaşkanı Kararı'na Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ.
          
   
Saygılarımızla.

            BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.

(!) Sirkülerlerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, vergiyi doğuran olay ve diğer yükümlülüklerin özelliğine göre farklılıklar oluşabileceğinden tereddüt edilen hususlarda konusunda uzman bir danışmandan veya yetkili kurumlardan görüş alınması gerekmekte olup, sadece sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan müşavirliğimiz sorumlu tutulamaz.

26187 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.