MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2019-48-İnternet Satışlarında Esnaf Muaflığı Uçuş Ve Dalış Hizmetlerinde Gelir Vergisi İstisnası Ve İşe Başlatmama Tazminatlarının Gelir Vergisinden

Tarih              : 18.03.2019

Sayı                : 2019-48

Konu              : İnternet Satışlarında Esnaf Muaflığı, Uçuş Ve Dalış Hizmetlerinde Gelir Vergisi İstisnası Ve İşe Başlatmama Tazminatlarının Gelir Vergisinden İstisna Edilmesi

 

15.03.2019 tarihli ve 30715 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 306 Seri No.lu. Gelir Vergisi Genel Tebliği ile; 17.01.2019 tarih 7161 sayılı ve 18.01.2019 tarih 7162 sayılı Kanunlarla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler uyarınca; 
  • Uçuş ve dalış hizmetlerinde istisna uygulamasına,
  • İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışlarda esnaf muaflığı uygulamasına,
  • Tazminat ödemelerinde istisna uygulamasına,
  • 03.2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen ek tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisinin iadesine, 
 yönelik açıklamalar yapılmıştır.
 
 
1)- İstisna Oranını Belirleme Yetkisi Cumhurbaşkanına Verilmiştir:
 
Kamu kurum ve kuruluşları hariç, THK veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, pilotlar ile kabin memurlarının aylık brüt ücretinin %70’i 01.02.2019’dan itibaren Gelir Vergisinden istisna edilmiştir. Cumhurbaşkanına, bu oranı %100’e kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye yetki verilmiştir.
 
2)- Uçuş ve Dalış Hizmetlerinde İstisna Uygulaması:
 
Subay, astsubay, erbaş ve erlere ve ordu hizmetinde bulunan sivil makinistlere, uçuş, dalış gibi hizmetleri dolayısıyla verilen tazminatlar, gündelikler, ikramiyeler ve zamlar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uçuş maksadıyla görevlendirilen, pilotlar ile kabin içinde hizmet veren personeline fiilen uçuş hizmetleriyle kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde denizaltına dalış yapanlara fiilen dalış hizmetleri dolayısıyla yapılan aynı mahiyetteki ödemeler Gelir Vergisinden istisna edilmiştir.
 
Ücretlerin bürüt değerinin %70’i istisna edildikten sonra, kalan %30’luk kısmı gelir vergisine tabi olacaktır.  
 
3)-İnternet Ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Yapılan Satışlarda Esnaf Muaflığı Uygulaması:
 
Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, hareketli kuvvet kullanmamak (sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletlerin kullanılmaması ) ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri ürünler işyeri açmaksızın veya yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak üzere(2019 yılı için 30.700,80 TL), internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanlar esnaf muaflığı kapsamına alınmıştır.
 
Bu ürünlerin kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.
 
Satış tutarının bu tutarı aşması (asgari ücretin yıllık brüt tutarını geçmesi) halinde, esnaf muafiyeti kaybedilecek ve izleyen takvim yılı başı itibarıyla gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir.
 
Esnaf muaflığından yararlananlardan yapılan alışların tamamının gider pusulası ile belgelendirilmesi esas olup, 193 sayılı GVK’nun 94’ncü maddesinin birinci fıkrasında vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar ile tevkifata tabi tutulacak ödemeler belirtilmiş ve aynı fıkranın (13) numaralı bendine göre emtia bedelleri veya bu emtianın imalinde ödenen hizmet bedelleri üzerinden yapılacak tevkifat oranı %2 olarak belirlenmiştir. 
 
4)- Tazminat Ödemelerinde Gelir Vergisi İstisnası Uygulaması:
 
Hizmet erbabına ölüm, engellilik ve hastalık gibi durumlarda ödenen tazminat ve yardımlara uygulanan gelir vergisi istisnası aynen korunmuştur.
 
193 sayılı GVK’nun tazminat ve yardımlarda gelir vergisi istisnasını düzenleyen 25’nci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi ile; Mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işçinin başvurusu üzerine işverenin bir ay içinde işe başlatmadığı durumda, işçiye, en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında ödenen İşe başlatmama tazminatı Gelir Vergisi istisnası kapsamındadır.
 
Aynı bende göre hizmet erbabına; Ölüm, engellilik ve hastalık gibi durumlarda ödenen tazminat ve yardımları ile işsizlik ödeneği ve işe başlatmama tazminatları da gelir vergisinden istisnadır.
 
Arabuluculuk faaliyeti sonucunda tarafların, işçinin işe başlatılmaması konusunda tarafların anlaşmaları halinde, iş sözleşmesi feshedilen hizmet erbabına en çok sekiz aylık ücreti tutarında ödenen işe başlatmama tazminatları da Gelir Vergisi istisnası kapsamındadır.  
 
27.03.2018 tarihinden itibaren karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar Gelir Vergisi istisnası kapsamındadır.
 
5)- 27.03.2018 Tarihinden Önce Ödenen Tazminatlardan Kesilen Verginin İadesi:
 
27.03.2018 tarihinden önce ödenen tazminatlardan kesilen Gelir Vergisi tebliğ ekinde yer alan (EK-1) iade talebi dilekçe örneği ile birlikte ilgilileri tarafından bizzat kesintiyi yapan mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak, ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden elektronik ortamda başvurarak red ve iade talep edilebilecektir. Bu taleplerin 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde yapılması gerekmekte olup, aksi halde zamanaşımına uğrayacaktır.

- Tebliğe Ulaşmak İçin TIKLAYINIZ
 
 
Saygılarımızla.
 
            BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.

1900 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2025 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.