MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2022-9-DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ (DİİB) KAPSAMINDA SATIŞLARLA İLGİLİ YMM RAPORLARININ ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ (SORU VE CEVAPLAR)

                                                                                                                                                İstanbul, 06.10. 2022

                                                                                                                                                                                                                 

Hamza ERTEKİN
E.Vergi Dairesi Müdür Yrd.
hamzaertekin@bbdas.com.tr
 

 

DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ (DİİB) KAPSAMINDA SATIŞLARLA İLGİLİ YMM RAPORLARININ ELEKTRONİK ORTAMDA DÜZENLENMESİ
(SORU VE CEVAPLAR)
 


1- DİİB Kapsamındaki Teslimlerle İlgili YMM Raporu Düzenlenmesinin Yasal Dayanağı Nedir?
 
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “Tecil/Terkin Uygulaması” başlıklı (II/A-9.5.) bölümüne göre; 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi (dahilde işleme izin belgesi) kapsamında satın alınan maddelerle imal edilen malların DİİB’si süresi içinde ihraç edildiğine dair belgelere ek olarak, bu durumun yeminli mali müşavirlerce düzenlenecek bir raporla (uygulamada; özel amaçlı rapor / DİİB raporu / DİİB üretim raporu / DİİB tecil-terkin raporu vb adlarla anılabiliyor)  tespit edilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Belge kapsamında yurt içi alımlarla ilgili rapor zorunluluğu bulunmakla beraber, yurt dışından mal alınması durumunda rapor düzenleneceğine dair yasal bir düzenleme bulunmamaktadır.

2- DİİB YMM Raporu Hangi Mükellefin (Alıcı-Satıcı) Yeminli Mali Müşaviri Tarafından Düzenlenebilir?
 
Söz konusu raporların alıcı (YMM’si) tarafından tecil-terkin kapsamındaki alışlarına ilişkin olarak düzenlenebileceği gibi, satıcı (YMM’si) tarafından satışlarına ilişkin olarak da düzenlenmesi mümkündür.
 
Alıcı tarafından düzenlenecek raporlarda alıcı – YMM’si, satıcı tarafından düzenlenecek raporlar için satıcı – YMM’si arasında “Dahilde İşleme Veya Geçici Kabul İzin Belgesi Kapsamındaki Teslimlerde Tecil/Terkin Uygulamasına İlişkin KDV İşlemleri Üretim Tasdik Sözleşmesi” düzenlenerek, internet VD üzerinden sisteme girişinin yapılması gerekiyor.


3- DİİB YMM Raporlarında Hangi Bilgilere Yer Verilmesi Zorunludur?
 
KDV Genel Uygulama Tebliğinin “Tecil-Terkin Uygulaması” başlıklı (II/A-9.5.) bölümüne göre söz konusu raporlarda, imalat kayıtlarındaki bilgiler esas alınarak üretim analizi ve randıman hesapları yapılması istenmektedir.
 
Satıcı nezdinde düzenlenecek raporlarda, alıcılardan alınan bilgilere dayanılarak işlem yapılabilir. Düzenlenecek raporlarda;
 
- DİİB’in tarih ve sayısı,
- Belgenin geçerlik süresi,
- İhracata ilişkin gümrük beyannamelerinin tarih ve sayısı,
- Fiili ihracat tarihleri,
- İhraç edilen malların cinsi, miktarı ve tutarı,
- İhracatın süresi içinde yapılıp yapılmadığı,
 
hususlarına ilişkin bilgilere yer verilir ve rapora ilgili mevzuat uyarınca gümrük beyannamesinin veya beyannamelerdeki bilgileri içeren liste ya da gümrük beyannamesi yerine geçen belgenin örneği eklenir.
 
Alıcı nezdinde düzenlenen raporda, ihraç edilen malların üretiminde kullanılan maddelerin satıcılar itibarıyla ayrı ayrı olmak üzere cins, miktar ve tutarı da yer almalıdır. Satıcı nezdinde düzenlenen rapor ise DİİB kapsamındaki tüm satışları kapsayabileceği gibi sadece belirli alıcılara yapılan satışlara ilişkin de düzenlenebilir. Bu durumda satıcı nezdinde DİİB kapsamındaki alışlarına yönelik rapor düzenlenmeyen alıcılar nezdinde düzenlenen raporlar dikkate alınır.


4- DİİB YMM Raporları e-YMM Sisteminden Elektronik Ortamda Düzenlenebilir mi?
 
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 24.06.2020 tarihinden itibaren yapılan düzenleme ve duyuru ile beraber, 702/DİİB YMM Raporlarının e-YMM Raporları sistemi üzerinden “e-YMM KDV İade Raporu” sistemi içinden elektronik olarak düzenlenmesine imkan sağlandığından, belirtilen tarihten itibaren düzenlenen raporların elektronik ortamda satıcının KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.

KDV Genel Uygulama Tebliğinde, satıcı veya alıcılar nezdinde düzenlenmiş olan raporun satıcı tarafından bağlı olduğu vergi dairesine ibrazı suretiyle tecil edilen verginin terkininin sağlanacağı ifade edilmektedir.

DİİB kapsamında satışa ilişkin 1 No.lu KDV beyannamesinde “702-Geçici 17. Madde” koduyla 3065 sayılı Kanun’un Geçici 17’inci maddesi kapsamında yapılacak teslimlerde tecil/terkin uygulamasına yönelik YMM Raporlarının “e-YMM KDV İADE RAPORU” sistemi üzerinden elektronik ortamda düzenlenerek, yine elektronik ortamda satıcının vergi dairesine gönderilmesi gerekmektedir.

702-Geçici 17. Madde kapsamında yapılan teslimlerle ilgili; hem DİİB sahibi mükellefin Yeminli Mali Müşaviri tarafından hem de DİİB’si sahibi mükellefe mal teslim eden mükellefin Yeminli Mali Müşaviri tarafından elektronik ortamda rapor düzenlenerek, DİİB’si kapsamında satış yapan mükellefin KDV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine elektronik ortamda otomatik rapor gönderilebilmektedir.


5- Birden Fazla Satıcı ve Dönem İçin Tek YMM Raporu Düzenlenebilir Mi?

Dahilde işleme izin belgesi sahibi mükellefe birden fazla mükellefin DİİB kapsamında satış yapması durumunda, düzenlenecek e-YMM Raporunun tek vergi dairesine gönderilmesi mümkün olduğundan, raporların satıcılar nezdinde ayrı ayrı düzenlenerek, her bir satıcı mükellefin KDV yönünden bağlı olduğu vergi dairelerine elektronik ortamda otomatik olarak gönderilmesi mümkündür.

Bununla beraber, her bir satıcı için düzenlenmek şartıyla, raporun ihracatın yapıldığı her dönem için ayrı ayrı düzenlenmesine gerek yoktur. Her bir belge bazında tecil-terkin uygulaması kapsamında bir mükelleften yapılan tüm alışları kapsayacak şekilde tek bir rapor düzenlenebilir.

Yukarıda da ifade edildiği üzere, DİİB kapsamında birden fazla mükellefin satış yapması durumunda, her bir satıcı mükellef için ayrı rapor yazılması gerekmektedir.

6- DİİB Sahibi Mükellefin YMM’si Tarafından DİİB Sahibi Mükellef Adına Düzenlenecek Raporun Satıcının Vergi Dairesine Elektronik Ortamda Gönderilmesi Mümkün Müdür?
 
Aşağıdaki şekilde mümkündür:
 
  • e-KDV İadesi Tasdik Raporu oluşturma bölümünden “Mükellef Vergi Kimlik Numarası” bölümüne, DİİB’ si kapsamında mal satan mükellefin vergi numarasının girilmesi,
  • “DİİB Sahibi Mükellef Vergi Kimlik Numarası” bölümüne DİİB sahibi mükellefin vergi kimlik numarası bilgisinin girilmesi,
  • DİİB sahibi mükellef ile ilgili dönemler için “Dahilde İşleme Veya Geçici Kabul İzin Belgesi Kapsamındaki Teslimlerde Tecil/Terkin Uygulamasına İlişkin KDV İşlemleri Üretim Tasdik Sözleşmesi” düzenlenmesi ve İnternet VD üzerinden girişinin yapılmış olması gerekmektedir.

7- DİİB Sahibi Mükellefe Mal Teslim Eden Mükellefin YMM’si Tarafından Düzenlenecek Raporun DİBB Sahibi Mükellefin Vergi Dairesine Elektronik Ortamda Gönderilmesi Mümkün Müdür?
 
Aşağıdaki şekilde mümkündür:
 
  • e-YMM Raporunun “Mükellef Vergi Kimlik Numarası” bölümüne DİİB sahibi mükellefe mal teslim eden mükellefin vergi kimlik numarası girilmesi,
  • e-YMM Raporunun “DİİB Sahibi Mükellef Vergi Kimlik Numarası” bölümünün boş bırakılması ve bu hususa rapor metninde yer verilmesi gerekmektedir.
  • e-YMM Raporunun “mükellef vergi kimlik numarası bölümüne” bilgileri girilen (DİİB sahibi mükellefe mal teslim eden) mükellef ile ilgili dönemler için “Dahilde İşleme Veya Geçici Kabul İzin Belgesi Kapsamındaki Teslimlerde Tecil/Terkin Uygulamasına İlişkin KDV İşlemleri Üretim Tasdik Sözleşmesi” düzenlenmesi ve İnternet VD üzerinden girişinin yapılmış olması gerekmektedir.
  • Bu şekilde düzenlenecek “e-YMM Raporu”, DİİB sahibi mükellefe mal teslim eden mükellefin ilgili dönem/dönemler için KDV yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesine otomatik olarak gönderilebilecektir.

8- DİİB YMM Raporu İle KDV İadesi Alınabilir Mi?

Bu açıklamalarımızda bahsi geçen DİİB YMM Raporu; 3065 sayılı Kanunun geçici 17 nci maddesi (dahilde işleme izin belgesi) kapsamında satın alınan maddelerle imal edilen ürünlerin DİİB’si süresi içinde ihraç edildiğine dair durumu tevsik eden bir rapor olup, KDV iadesine dayanak teşkil etmediğinden, bu tür raporlara dayanılarak KDV iadesi alınamaz.

DİİB si kapsamında satış yapan mükellefin ilgili dönem KDV beyannamesi sonuç hesaplarına göre; tecil/terkin çıkması durumunda, bu raporun ibrazı ile tecil edilen KDV terkin edilebilecektir.

DİİB si kapsamında satış yapan mükellefin ilgili dönem KDV beyannamesi sonuç hesaplarına göre iade edilecek KDV çıkması durumunda ise;
  • DİİB YMM Raporunun ibrazı ile, iadesi talep edilen KDV tutarının tamamı mükellefin borçlarına mahsup yapılabilecektir,
  • DİİB YMM Raporunun ibrazı ile; nakden iade edilecek KDV’nin 10.000 TL üzerinde olması halinde ise, ayrıca satış yapan mükellefin Yeminli Mali Müşaviri tarafından düzenlenmiş ayrı bir “YMM KDV İadesi Tasdik Raporu” aranılmadan nakit iade yapılamayacaktır.
  • Diğer bir ifadeyle 702-Geçici 17.Madde Kapsamında satışlardan doğan KDV nin, 10.000 TL’yi aşan kısmının nakden iadesinde; hem DİİB YMM Raporu hem de YMM KDV İadesi Tasdik Raporunun ayrı ayrı aranması gerekmektedir.
 
9- Elektronik Ortamda DİİB e-YMM Raporu Nasıl Düzenlenecek?
 
  • e-YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Menüsünden aşağıda belirtildiği şekilde DİİB raporu düzenlenebilmektedir.

Rapor Oluştur
 
YMM T.C. Kimlik Numarası / Adı-Soyadı         :
YMM Şirketi Vergi Kimlik Numarası / Unvanı :
Mükellef Vergi Kimlik Numarası                      :
DİİB Sahibi Mükellef Vergi Kimlik Numarası  :
İade Dönemi - Dönem Aralığı :
       
Rapor Türü    : 301 Mal İhracatı     Belge Yükleme

İadenin Dayanağı   : 

 
Rapor Sayısı           : 
 
  • Belge Yükleme Segmenti tıklandığında, “Satır Ekle” sekmesi çıkacaktır,
  • “Satır Ekle” sekmesi tıklandığında “İadenin Dayanağı” kutucuğu çıkacak olup, bu bölümde “702- Geçici 17. Madde” türü seçilecektir.
  • Sağ Üst Köşede “702/Dahilde İşlem İzin Belgesi Kapsamında düzenlenecek raporlara ilişkin açıklamalar” sekmesi çıkacak olup, arzu edilmesi halinde soru işaretinin üzeri tıklanarak, DİİB raporuna ilişkin açıklamalar buradan okunabilecektir.
  • İade dönemi-dönem aralığı ve iade dayanaklarına ilişkin bilgilerin internet vergi dairesinden girişi yapılan KDV İadesi Tasdik Sözleşmesi ile uyumlu olup olmadığının kontrolüne ilişkin açıklamalar için Kapak Bölümünde yer alan KDV İadesi Tasdik Sözleşmesi başlığına bakılması gerekmektedir.
  • Bu işlemler tamamlandıktan sonra e-YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Belge Yükleme Formatına ilişkin rapor hazırlama bölümüne geçiş yapılacaktır.
  • Raporun kapağında, iade dönem aralığına ilişkin birden fazla dönem olması halinde, satır ekle butonu yardımıyla her bir dönemin ayrı ayrı eklenmesi gerekmektedir.
  • Söz konusu e-YMM Raporu, DİİB raporu olmasına rağmen; bazı bilgi girişlerinde KDV İade Raporu gibi dönem ve benzer girişlerinin yanında onaylandığında YMM KDV İADE RAPORU olarak görülse de aslında, DİİB raporu olup, KDV iadesi ile bir ilişkisi bulunmamaktadır.
  • Raporun düzenlenmesine ilişkin diğer bilgiler e-YMM Raporu Düzenleme Kılavuzunda yer almaktadır.


KAYNAKÇA  :

  • KDV Genel Uygulama Tebliği (II/A-9.) Bölümü
  • e-YMM Raporu Düzenleme Kılavuzu (Sayfa 95-100)
  • e-YMM Raporu Düzenleme Sistemi Üzerinden Yapılan 24.06.2020 Tarihli ”702/DİİB Raporu Düzenleme” Konulu GİB Duyurusu

Ekli Dosyalar

4517 kişi tarafından görüntülenmiştir.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.