MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2019-47-KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulamasında Önemli Gelişmeler

Tarih              : 18.03.2019

Sayı                : 2019-47

Konu              : KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulamasında Önemli Gelişmeler

 

 
20.02.2019 tarih 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (24 No.lu) ile; 
 
2019/Ocak ve sonrasındaki dönemlerde iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan ve aşağıda belirtilen şartları taşıyan mükelleflerin Yeminli Mali Müşavir KDV İade Raporuna göre talep edilen, “KDV İadesi Ön Kontrol Raporu”na göre iade talebinin olumsuzluk tespit edilmeyen kısmının %50’si KDV İadesi Ön Kontrol Raporunun oluşturulmasından itibaren on iş günü içinde iade edileceği konusunda düzenleme yapılmıştı.
 
Konuya ilişkin 20.02.2019 tarih 2019-33 sayılı SİRKÜLERİMİZ' de gerekli açıklamalar yapılmıştır.

 
Bu açıklamalara ilave olarak, uygulamaya yönelik meydana gelen gelişmeler aşağıda özetlenmektedir:
 
  • KDV İadesi Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade 24 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e istinaden Katma Değer Vergisi iade talep dilekçelerine "Ön Kontrol Raporu İle Nakden İade (%50)" seçeneği eklenmiştir. Dolayısıyla bu kapsamda iade talebi için gerekli şartların varlığı ve YMM KDV İadesi Tasdik Raporunun vergi dairesine verilmiş olması halinde, bu kapsamda iade talebinden faydalanılmak istenildiği seçeneği işaretlenerek iade talebi yapılabilecektir.
 
  • Bu kapsamda iade talep dilekçesi girilebilmesi için YMM KDV İade Raporunun vergi dairesine verilmiş olması zorunludur. 
  • Tebliğde yer alan şartların taşınmadığının Ön Kontrol Raporunun “Ön Koşul Segmentlerinde” tespit edilmesi halinde, mükellefin bu kapsamdaki iade talebi sistem tarafından otomatik reddedilecektir, bu durumda eksiklerin tamamlanabilmesi halinde aynı şekilde bu kapsama göre iade talep edilebilecek olup, aksi halde mükellef bu kapsam dışında kalan normal iade talep dilekçesi verebilecektir.
  • Bu kapsamda yapılacak iade işlemlerinde; olumlu olduğu tespit edilen iade tutarının yarısı ile dilekçede talep edilen iade tutarının yarısı kıyaslanacak ve daha az olanı dikkate alınacaktır. Ön Kontrol Raporu ile iade işlemlerinde; KDVİRA Sistemi tarafından hesaplanan iade edilebilecek tutar, söz konusu segmentlerden başarısız olanlara vergi dairesi tarafından mevzuata uygun şekilde yapılacak geri bildirim ile arttırılabilecek, ancak mükellefe Ön Kontrol Raporuna Dayalı İade Uygulaması kapsamında en fazla iade talep dilekçesinde belirtilen tutarın %50’si iade edilebileceğinden, mükelleflerin bu durumu dikkate almaları yerinde olacaktır. Bir diğer ifadeyle özellikle, kısmi iade almak için iade tutarından daha az tutarda iade talep dilekçesi verilmesi durumunda, hiç olumsuzluk çıkmaması halinde bile, dilekçe ile iade talep edilen tutarın yarısı kadar iade alınabileceği önem arz etmektedir. Dolayısıyla beyannamede yer alan iade tutarının yarısını iade almak isteyen mükellefin dilekçede iade tutarının yarısını değil, iadenin tamamını talep etmesi gerekiyor. Aksi halde yarısını talep etmesi durumunda, hiç olumsuzluk çıkmaması halinde bile mükellef dilekçede talep ettiği tutarının %50’sini iade alabileceğinden sonuçta toplam iade tutarının ¼’ünü iade alabilecektir.
 
  • Genel Tebliğde “Ocak 2019 ve sonrasındaki işlemlerden kaynaklanan iade taleplerine uygulanacağı…” hususu yer aldığından; 2018 yılı indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklanan 439 koduyla yıllık olarak 29/2’inci madde kapsamında 2019 yılı beyannamelerinde talep edilecek olan indirimli orana tabi iadeler, 440 beyanname koduyla Geçici 30’uncu madde kapsamında Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki Asgari 500 milyon TL Tutarında Sabit Yatırım Öngörülen Stratejik Yatırımlara İlişkin İnşaat İşlerinde İadeler ile 2018 yılına ait harcamalardan kaynaklanan 442 beyanname koduyla Geçici 37’nci madde kapsamında İmalat Sanayine Yönelik Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamındaki İnşaat İşlerinden yapılacak KDV iade talepleri bu uygulamadan yararlanamayacaktır. Ancak 01.01.2019 tarihinden itibaren yapılacak işlemlerden kaynaklanan iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle 2019 ve 2020 yıllarında usulüne uygun iade talep edilmesi durumunda bu uygulamadan yararlanabileceklerdir.
 
 
 
Saygılarımızla.
 
            BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 
 
 

3760 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.