MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2019-26-Poşet Beyannamesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarih              : 08.02.2019

Sayı                : 2019-26

Konu              : Poşet Beyannamesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler


1- Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Mevzuat Bilgileri

 
29.11.2018 tarihinde kabul edilen, 10.12.2018 tarihli ve 30621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile taşıma amaçlı kullanılan plastik alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi hükme bağlanmış olup bu husus 2872 sayılı Çevre Kanunu Ek Madde 13’te düzenlenmiştir.
 
Bu kapsamda, plastik poşetlerin satışı, ücretlendirilmesi, beyanı, izlenmesi, kontrolü ve denetimi hususlarını içeren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”  09.01.2019 tarihli ‘Olur’  ile yayınlanmıştır.


2- 2019 Ocak Ayı İçinde Yapılan Satışların Bildirimi Ne Zaman Yapılacak? Bu Bildirimler İçin Son Tarih Nedir?
 
2019/Ocak dönemine ait bildirimlerin satışı takip eden Şubat ayında 1- 15 Şubat 2019 'a kadar yapılması gerekmekte olup bildirimler için son tarih 15 Şubat 2019 dur.


3- 2019 Ocak Ayı İçinde Yapılan Satışların Bildirimine İlişkin Ödemeler Ne Zaman Yapılacak? Ödemeler İçin Son Tarih Nedir?
 
Ödemelerin bildirim yapılan ayı takip eden ikinci ay olan Nisan ayı içerisinde 30 Nisan 2019'a kadar yapılması gerekmektedir.


4- Bildirim Ve Beyan İşlemlerini Nasıl Ve Ne Zaman Yapacağım?
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bilgi Sistemi üzerinden çevrimiçi program aracılığı ile Beyannameler aşağıda belirtilen 2 şekilde verilebilecek olup, bunlara ilişkin beyanname kılavuz linkleri yazımızın sonunda verilmektedir.
 
  • E-Devlet Şifresi ile beyanname,
  • İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden beyanname

5- Poşet Beyannamesini Kim Verecek?
 
Düzenlemeye göre izleyen ayın on beşine kadar verilmesi gereken poşet beyannamesinde beyannamenin nasıl yapılacağı konusunda belirsizlik devam ediyor. Mali Müşavirlerin poşet beyannamesinde rolü de halen belirsizliğini korumaktadır.

 
6- Zorunlu Ücretlendirmeye Tabi Olan Plastik Poşetler Hangileridir?
 
Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen “plastik poşet” tanımı kapsamında kalan poşetlerin tamamı ücretlendirmeye tabi olup bu ücretlendirmeden muaf tutulan plastik poşetler bahse konu Usul ve Esasların” 2.Maddesinin 2.Fıkrasında ayrı ayrı tanımlanmıştır.
 
Dolayısı ile usul ve esaslarda muaf tutulan plastik poşetler haricinde kalan, plastikten yapılmış olan ve satış noktalarında kullanıcılara/tüketicilere mal veya ürünlerin taşınması amacıyla temin edilen tüm saplı veya sapsız poşetler ücretlendirme uygulamasına tabidir.


7- Uzaktan Satışlarda Uygulama Nasıl Yapılacak?
 
Uzaktan / mesafeli / online satış işlemi gerçekleştiren tüm firmaların 31 Mart 2019 tarihine kadar alternatif taşıma ekipmanı temin etmesi zorunludur. Bu süre dahilinde ve sonrasında kullanıcı veya tüketiciye plastik poşet isteyip istemediği sorulmalıdır. Tüketici tarafından plastik poşet seçeneği tercih edilmesi halinde poşetlerin satışı zorunludur.


8- Eczanelerde Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesi Uygulaması Gerçekleştirilecek Midir?
 
Eczanelerde;
 
  • Sadece ilaç satışında kullanılan,
  • Çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan,
  • 200x350 (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük olan,
 
saplı/sapsız poşetler ücretli satış zorunluluğundan muaf olup ücretsiz olarak verilebilirler.
 
Muafiyet için bu poşetlerin yukarıda verilen üç temel şartı aynı anda sağlıyor olması gerekmektedir.
 
Eczanelerde, çift kat kalındığı 15 mikrondan küçük olan plastik alışveriş poşetleri ilaç satışı dışındaki herhangi bir amaç için ücretli veya ücretsiz olarak verilemez.


9- Kargo Poşetleri Ve Kargo İşlemleri İçin Kullanılan Poşetler Konusunda Uygulama Nasıl Olacak?
 
Kargo işlemleri için kargo firmaları tarafından kullanılan plastik kargo poşetleri ücretlendirmeden muaftır. Aynı şekilde, Kargo firmalarının kendi poşetleri veya göndericilerin (firma veya bireysel) kendi plastik kargo poşetleri ile gönderilmek üzere kullanılan ve üzerlerine sadece kargo firmalarınca etiket yapıştırılan plastik poşetler de ücretlendirmeden muaftır. Bununla birlikte, kargo poşeti içerisinde tüketiciye kullanmak üzere plastik alışveriş poşeti sunulması halinde bu poşetler ücretlendirmeye tabidir.
 
Ancak, söz konusu poşetler 27.12.2017 tarih ve 30283 sayılı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği dâhilinde ambalaj olarak nitelendirilmekte ve bahse konu Yönetmelik hükümleri kapsamındaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
 
Diğer taraftan, söz konusu poşetler Çevre Kanunu ekli (1) listesinde “plastik poşetler haricindeki plastikler” sınıfında yer almakta olduklarından, Geri Kazanım Katılım Payı uygulaması yükümlülüğüne tabidir. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin alt mevzuat çalışmaları devam etmekte olup Bakanlığımızca ayrıca duyuru yapılacaktır.

10- Plastik Poşetten Tamamen Vazgeçerek Başka Materyallerden Üretilen Poşete Geçenler Bakanlığa Nasıl Bir Bildirimde Bulunacaktır?
 
Eğer söz konusu satış noktaları 1 Ocak 2019’dan itibaren bir müddet plastik poşet satışı gerçekleştirdiler ise faaliyet gösterdikleri aylara ilişkin bildirimlerini Bildirim sistemi üzerinden yapmakla ve plastik poşetten tamamen vazgeçtiği tarihi yine ilgili sisteme girmekle yükümlüdür.


11- Plastik Poşetler Haricinde Kalan (Kağıt, Karton, Tekstil Vb Malzemeden İmal) Taşıma Torbalarına/Poşetlerine Ücret Uygulayan Satış Noktaları İçin Uygulama Nasıl İşleyecek?
 
Bakanlığımız tarafından sadece belirli plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik düzenleme ve sınırlama getirilmiş olup plastik poşetler haricinde kalan (Kağıt, Karton, tekstil vb malzemeden imal) taşıma torbalarına/poşetlerine uygulanan/uygulanacak olan ücretler Satış Noktalarının kendi kararına bağlıdır.


12- Gıda Hijyeni Bakımından Ücretli Olarak Satıştan Muaf Tutulan Poşetler İçin Kriterler Nelerdir? Uygulama Nasıl Olacaktır?
 
Satış noktalarında;
 
  • Açıkta satılan ekmek, kuru bakliyat, meyve, sebze, şarküteri ürünleri ve benzeri gibi gıdalar ile doğrudan temas eden,
  • Çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan,
  • 500X350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük olan,
 
saplı/sapsız poşetler ücretli satış zorunluluğundan muaf olup ücretsiz olarak verilebilirler.
 
Muafiyet için bu poşetlerin yukarıda verilen üç temel şartı aynı anda sağlıyor olması gerekmektedir.
 
Satış Noktalarında, çift kat kalındığı 15 mikrondan küçük olan plastik alışveriş poşetleri açıkta satılan gıdaların hijyeni dışındaki herhangi bir amaç için ücretli veya ücretsiz olarak verilemez.


13- Zorunlu Ücretlendirme Uygulamasından Muaf Tutulan Plastik Poşetler Hangileridir?
 
Usul ve Esasların” 2.Maddesinin 2.Fıkrasında ayrı ayrı tanımlandığı üzere;
 
  • Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açık satılan gıdalar için birincil ambalaj olarak kullanılan (doğrudan gıda ile teması bulunan) ve gıda hijyenini sağlayan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir
  • Dokumalı (woven) veya dokumasız (nonwoven) metotlarla üretilen tekstil ürünlerinden yapılmış torba/poşet/çantalar plastik içeren malzemelerden üretilmiş olsa dahi zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
  • Canlı sucul hayvanların satışının yapıldığı yerlerde sadece söz konusu canlıların su içerisinde taşındığı birincil poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
  • Yumrulu ve/veya benzer tohumlu bitkilerin satışı için kullanılan birincil poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
  • Herhangi bir ürün satışının yapılmadığı hizmet noktalarında (Terzihane, Kuru Temizleme, Lostra, Tamirhane, Görüntüleme Merkezi, Laboratuvar v.b ) verilen poşetler ücretlendirme uygulamasına tabi değildir. Ancak, hizmet noktaları bir ürün satışı yapıyorlarsa, bu ürünü koydukları poşetler zorunlu ücretlendirmeye tabidir.
  • Kargo poşetleri zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir
  • Gümrüksüz bölgelerde yer alan satış noktalarından satın alınan ve ilgili mevzuatı gereği kullanılma zorunluluğu getirilen plastik poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
  • Eczanelerde sadece ilaç satışında kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler zorunlu ücretlendirme uygulamasına tabi değildir.
 
Aynı zamanda, yukarıda sayılan ve ücretlendirme uygulamasından muaf tutulan plastik poşetler bu Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar ile getirilen diğer hükümlerden de muaftır.


14- Ücrete Tabi Plastik Poşetlerin Sağlaması Gereken Özellikler Nelerdir?
 
31/03/2019 tarihinden itibaren ücrete tabi plastik poşetlerin; Barkodlu olarak sunulması zorunludur.
 
Çift kat kalınlığı 40 mikron ve üzerinde olmak zorundadır. Bu kapsamda, belirtilen tarihe kadar 15-40 mikron arasında olan plastik poşetlerin satışı mümkün olup bu tarihten sonra istisnai hükümler hariç (açık gıda hijyeni ve eczanelerde sadece ilaç için kullanılan) çift kat kalınlığı 40 mikron ve altında olan plastik poşetler ücretli veya ücretsiz olarak verilemez.
 
En az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılır. Plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logoları poşetin tek yüzeyinin (sap hariç) alanının yüzde yirmisini geçemez. İstemesi halinde plastik poşetin her iki yüzünde de belirtilen çerçevede kullanılabilir.


15- Plastik Poşetlerde Barkod Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilecektir?
 
  • Plastik poşetlerin satışa tabi ürün olarak tanımlanması amacıyla barkod uygulaması yapılmaktadır. Söz konusu barkodun içeriğine dair Bakanlığımızca gerçekleştirilen herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
  • Plastik poşet üreticileri satışa tabi plastik poşetleri barkodlu olarak üretmekle yükümlüdür. 
  • Satış noktalarının stoklarında bulunan poşetlerinin satışını teminen barkod uygulamasına geçişte 31 Mart 2019 tarihine kadar geçiş süresi tanınmıştır. 01 Ocak 2019-31 Mart 2019 tarihleri arasında barkodsuz satış mümkün olup bu şekilde gerçekleştirilen plastik poşetlerin satış belgelerinde gösterilmesi ise zorunludur.
  • Barkod okuma/tarama/işleme sistemi bulunmayan satış noktaları tarafından bu sistemin kurulumu için zorunluluk bulunmamakla birlikte 31 Mart 2019 tarihinden sonra barkodsuz poşet kullanmamaları gerekmektedir. Buna mukabil, satış belgelerinde plastik poşet kalemi ve adedi gösterilmek amacıyla yazar kasalarda gerekli düzenleme yapılması zorunludur.

16- Plastik Poşetleri 25 Kuruştan Fazla Fiyata Satan Satış Noktaları İçin Uygulama Nasıl İşleyecek?
 
Plastik poşetlerin ücretlendirilmesinde belirlenen taban ücret 25 kuruş olup, satışların bu fiyattan yapılması esastır.
 
Ancak, Bakanlık tarafından plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik olarak belirlenmiş bir tavan ücret sınırı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca belirlenen taban ücret (25 Kuruş) üzerinde uygulanan/uygulanacak olan meblağlar Satış Noktalarının kendi kararına bağlıdır.
 
Satış Noktaları tarafından Plastik poşetlere uygulanan 25 kuruşluk ücretin 15 kuruşu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne yatırılmakla birlikte kalan 10 kuruşunda plastik poşete ilişkin zorunlu giderlerden (maliyet, vergi vb) fazla olan kısmının da Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin usul ve Esasların 5 inci maddesi yedinci fıkrası gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne yatırılması gerekmektedir.
 
Bu çerçevede, plastik poşetleri 25 kuruştan fazla fiyata satan satış noktaları tarafından plastik poşete ilişkin zorunlu giderler haricinde kalan kısmın tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğüne yatırılacaktır.

 
Örnek Durum-1
 
Satış belgesinde 1 adet Plastik poşet için 25 kuruş yansıtan ve bu plastik poşet için zorunlu giderler toplamının 8 kuruş olduğunu belgeleyen satış noktası tarafından Bakanlık hesabına aktarılacak ücrete ilişkin örnek hesaplama;
 
  • Tahsilat: 25 Kuruş 
  • Zorunlu Gider: 8 Kuruş 
  • Geri Kazanım Katılım Payı: 15 Kuruş 
  • Elde edilen Ek Gelir: 2 kuruş
 
 
şeklinde olacak ve 15 Kuruşluk geri kazanım katılım payı 2 Kuruşluk ek gelir ile birlikte 17 kuruş olarak Bakanlık hesabına aktarılacaktır.
 
 
Örnek Durum-2
 
Satış belgesinde 1 adet Plastik Poşet için 1 Lira (100 Kuruş) yansıtan ve bu plastik poşet için zorunlu giderler toplamının 10 kuruş olduğunu belgeleyen satış noktası tarafından Bakanlık hesabına aktarılacak ücrete ilişkin örnek hesaplama;
 
  • Tahsilat:1 Lira ( 100 Kuruş)
  • Zorunlu Gider: 10 Kuruş
  • Geri Kazanım Katılım Payı: 15 Kuruş
  • Elde edilen Ek Gelir: 75 kuruş
 
Şeklinde olacak ve 15 Kuruşluk geri kazanım katılım payı 75 Kuruşluk ek gelir ile birlikte 90 kuruş olarak Bakanlık hesabına aktarılacaktır.
 
Ücretlendirme işlemlerinde Yukarıda örnekleri ile açıklanan durumlara aykırı harekete edenler hakkında Bakanlığımızca idari ve adli yaptırım süreçleri işletilecektir.


17- Belirlenen Usul ve Esaslara Uyulmaması Halinde Uygulanacak Yaptırımlar
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” ın “Yaptırımlar” başlıklı 13’ncü maddesine göre belirlenen usul ve esaslara uyulmaması durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesine göre aşağıdaki cezalar öngörülmüştür.
 
  • Bildirim ve beyan yükümlülüğünün zamanında ve tam olarak yapılmaması durumunda 2872 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinin (g) bendi hükmü gereği, 6.000,00 TL idari para cezası,
  • Geri kazanın katılım payını ödemediği tespit edilenlere 2872 sayılı Kanun’un 20’nci maddesinin (z) bendi hükmü gereği, katılım payı tutarının %20 fazlası idari para cezası,
  • Plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit, promosyona ve /veya kampanyaya tabi tuttuğu tespit edilenlere Kanun’un 20’nci maddesinin (bb) bendi hükmü gereği, depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası,
  • Belirlenen usul ve esaslar kapsamında yapılacak bildirim ve beyanlarda yanlış ve yanıltıcı beyanlarda bulunanlar hakkında Kanun’un 26’ncı maddesi kapsamında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmak üzere adli takibat yapılır.
 
 - E-Devlet Sistemi Üzerinden Verilecek Beyanlara İlişkin KILAVUZ

 - İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden Verilecek Beyanlara İlişkin KILAVUZ



Saygılarımızla.
 
            BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.
 

7034 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.