MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2018-76 E-Arşiv Fatura Düzenleyen Mükelleflere Önemli Duyuru

Tarih : 15.08.2018
Sayı : 2018-75
Konu : E-Arşiv Fatura Düzenleyen Mükelleflere Önemli Duyuru

E-Arşiv fatura düzenleyen mükelleflere ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan duyuru aşağıya çıkarılmış olup, bu kapsamda olan mükelleflerin fatura düzenleme sırasında aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.
Saygılarımızla.

BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş

E-ARŞİV FATURA DÜZENLEYEN MÜKELLEFLERE YÖNELİK GİB DUYURUSU

“ Bilindiği üzere düzenlenen tüm faturalarda (e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve Kağıt Fatura) 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’ nun 230. Maddesi’nde belirtilen müşterinin ad, soyad ve adres bilgilerinin yer alması zorunluluğuna uyulması gerekmektedir.
Bununla birlikte gerek Başkanlığımıza intikal eden olaylar, gerek saha denetimleri sonucu bazı mükelleflerimizin ilgili madde hükümlerine her zaman riayet etmedikleri, ilgili alanlara anlamsız metinler girilebildiği gibi, “müşteri”, “üye”,” isimsiz” vb. ifadeler yazılmak suretiyle e-Arşiv Fatura düzenlendiği belirlenmiş olup, durum Başkanlığımız bilgi işlem sistemlerinde yapılan analiz çalışmaları ile de teyit edilmiş bulunmaktadır.

Bu nedenle mükelleflerimizin cezai işlemlerle muhatap olmamaları adına mezkur Kanunun ilgili maddesindeki düzenlemeye riayet etmeleri gerekmekte olup, mağaza çalışanlarınızca söz konusu bilgilerin eksiksiz girilmesi için gerekli uyarıların yapılması uygulamanın sıhhati için önem arz etmektedir.

Bununla birlikte, vergi mükellefi olmayan nihai tüketicilere düzenlenecek faturalarda vergi dairesi ve vergi kimlik numarası veya T.C. Kimlik Numarası bilgilerine yer verilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bu nedenle; vergi mükellefi olmayan nihai tüketici mahiyetindeki müşteriler tarafından T.C. Kimlik Numarası bilgilerinin paylaşılmak istenmediği hallerde, e-Arşiv Faturalarında alıcı hesap numarası alanına “11111111111” girilebilecektir.
Ayrıca vergi mükellefiyeti bulunmayan nihai tüketici mahiyetindeki müşterilerin satıcıya bildirdiği bilgilerin satıcı tarafından doğruluğunun sağlanması sorumluluğu bulunmadığından satıcının bir yükümlülüğü bulunmamaktadır.”

5252 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.