MERKEZ0(212) 433 83 00
ANTALYA0(242) 248 26 06
BURSA0(224) 240 09 07
KAYSERİ0(352) 220 50 40

2018-124-Defter Beyan Sistemiyle İlgili Son GİB Duyuruları

Tarih              : 25/12/2018

Sayı                : 2018-124

Konu              : Defter Beyan Sistemiyle İlgili Son GİB Duyuruları

  

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Resmi Web Sitesinde (www.defterbeyan.gov.tr/tr/duyurular)  “Defter Beyan Sistemi” ile ilgili olarak; 06/12/2018 - 24/12/2018 tarihleri arasında yapılan son duyurular derlenerek aşağıya çıkarılmıştır.
 
  • 2018” takvim yılında "basit usule tabi mükellef" olarak Defter-Beyan Sistemini kullanan ve "2019" takvim yılında "işletme hesabı esasına göre tespit edilen ticari kazanç" ve/veya "serbest meslek kazancı" yönünden Sistemi kullanacak olanların, tekrar başvuru yapmasına gerek yoktur.
 
  • Defter-Beyan Sistemini 1/1/2019 tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler” ile “noterler” ve “noterlik görevini ifa ile mükellef olanların” başvuruları www.defterbeyan.gov.tr internet adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla yapılabilecektir.
 
  • Bilanço usulüne” göre defter tutmakta iken, 1/1/2019 tarihinden itibaren “işletme hesabı esasına” göre defter tutmaya başlayacak olan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
 
  • Bilanço usulüne” göre defter tutup aynı zamanda serbest meslek faaliyetinden dolayı “serbest meslek kazanç defteri” tutan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
 
  • 2018” takvim yılı içerisinde “işletme defteri”ne ilave olarak “envanter defteri” de tasdik ettiren mükelleflerin, “2019” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir
 
  • Ticari kazanç faaliyetinden dolayı “işletme hesabı esasına” göre defter tutan mükelleflerden sicil kayıtlarına göre “0001 (yıllık gelir vergisi)”, “0032 (gelir geçici vergi)”, “0003 (gelir vergisi stopaj-muhtasar)” vergi kodları bulunup “0015 (gerçek usulde KDV)” vergi kodu bulunmayanların Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
 
  • Basit usul ticari kazanç” faaliyetinin yanında, “gayrimenkul sermaye iradı”, “menkul sermaye iradı”, “ücret” ve “diğer kazanç ve iratlar”dan da gelir elde eden ve bu duruma bağlı olarak sicil kayıtlarında “0001 (yıllık gelir vergisi)” mükellefiyeti bulunan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.
 
  • “2018” takvim yılında “işletme hesabı esasına” göre defter tutmakla birlikte “2019” takvim yılında “bilanço esasına” göre defter tutacak olan mükellefler, Sistem kapsamında yer almamaları nedeniyle, Defter-Beyan Sistemine başvuru yapmayacaklardır.
 
  • “2018” takvim yılında “işletme hesabı esasına” göre defter tutan ve “2019” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanmak üzere başvuru yapan ancak başvuru yaptıktan sonra Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince “2019” takvim yılında “bilanço usulüne” göre defter tutacak olan mükellefler, gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine dilekçe ile başvurarak daha önce yaptıkları başvuruları iptal edebileceklerdir.
 
  • 2018” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanan ve “2019” takvim yılında da bu Sistemi kullanmaya devam edecek olan mükelleflerin, tekrar başvuru yapmasına gerek yoktur.
 
  • Sistemi 1/1/2019 tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin” başvuruları www.defterbeyan.gov.tr internet adresinden ya da gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesinden alınmaya başlanmıştır.
 
  • Sistemi 1/1/2019 tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “noterler” ve “noterlik görevini ifa eden mükelleflerin” başvuruları www.defterbeyan.gov.tr internet adresinden ya da gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesinden alınmaya başlanmıştır.
 
  • Basit usule tabi mükelleflerin belge türü "Perakende Satış Fişi" olan kayıtların sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.
  

 

Saygılarımızla.

 

            BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM VE YMM A.Ş.

2156 kişi tarafından görüntülenmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ


BOĞAZİÇİ BAĞIMSIZ DENETİM ve YMM A.Ş.


Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş. vergi ve yönetim danışmanlığı hizmetleri veren profesyonel bir organizasyondur.

© Copyright 2016-2024 | Boğaziçi Bağımsız Denetim ve YMM A.Ş.